„Медиана“: 7 партии влизат в следващия парламент, битката за първото място предстои

„Медиана“: 7 партии влизат в следващия парламент, битката за първото място предстои

Засега се очертава седемпартиен парламент, битката за първото място в предстоящите избори тепърва предстои. Това показват резултатите от изследване на

Засега се очертава седемпартиен парламент, битката за първото място в предстоящите избори тепърва предстои. Това показват резултатите от изследване на агенция „Медиана“, проведено в периода 10-15 юни с 1008 пълнолетни граждани. Проучването е изследователски проект на агенция „Медиана“ и е реализирано със собствени средства.

7 партии влизат в парламента:

Ако изборите бяха днес за „Има такъв народ“ биха гласували 24 процента от избирателите, заявили, че ще отидат до урните. За ГЕРБ-СДС вота си биха дали 21,4%, за „БСП за България“ – 21,3%, за ДПС – 11,2%.

„Демократична България“ получава 7,2 процента от гласовете, „Изправи се!Мутри вън!“ – 6,9, а „Българските патриоти – ВМРО, „Воля“ и НФСБ“ – 5,1 на сто от гласовете. Под чертата остава партия „Възраждане“ с 1,5 процента, а за други партии и коалиции биха гласували 1,4 процента.

„Има такъв народ“ изпреварва с около три процента основните си опоненти – ГЕРБ и БСП, които са с практически изравнени позиции, показват данните от проучването.

Изводите от проучването:

„Избирателите на „Има такъв народ“ са най-неустойчивата и мобилна маса от избиратели. Една трета от тях са млади хора до 30 години, от които близо 60 процента планират да ходят на море. Трудно е да се прогнозира доколко Слави Трифонов ще успее да ги привлече пред урните през юли и дали няма да предпочетат нещо по-приятно“, посочват от социологическата агенция.

И още от изводите на „Медиана“: „Патриотите“ успяват да обединят избирателите на предишните две отделни формации и преминават 4-процентната бариера. ДПС, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ запазват позициите си и са сигурни участници в следващия парламент. При „БСП за България“ се наблюдава известен прилив, вероятно заради лансирания формат „широка лява коалиция“. ГЕРБ намалява своята популярност, но оставащите му избиратели са силно мобилизирани да защитят своята власт (а вероятно и обществените, и професионалните си позиции), коментират социолозите.

56% от участвалите в допитването се обявяват за ново управление след изборите без участието на ГЕРБ, 18 на сто искат ГЕРБ да се върне на власт, а 26 процента нямат мнение и им е безразлично, сочи изледването.

От „Медиана“ прогнозират, че независимо от летния сезон, може да се очаква повишаване на изборната активност. Данните показват значително повишаване на декларативната готовност да се участва в изборите. Можем да очакваме приблизително 3,5 – 3,6 млн. избиратели пред урните, посочват от социологическата агенция.

Оценката на служебното правителство:

И още от изследването: Като цяло, оценките за работата на служебното правителство са преобладаващо позитивни и силно контрастиращи на фона на оценките на предишното правителство. Вероятно действията на служебното правителство по ревизия на предходната власт силно са се отразили и на оценките за главния прокурор Иван Гешев, както и на рейтинга на бившия министър председател Бойко Борисов.

Най-харесваните политици:

Според проучването най-одобряван политик е президентът Румен Радев с 56% одобрение, следван от Мая Манолова (30%), Слави Трифонов (29%), Бойко Борисов (26%), Корнелия Нинова (25%), Христо Иванов (20%) и Красимир Каракачанов (15%).

Нагласи за ваксиниране срещу COVID-19:

Очертава се сериозен проблем с ваксинацията срещу коронавируса. Над 40% от пълнолетните у нас не възнамеряват да се ваксинират, а още 29 на сто се колебаят дали да го направят.

Остава да се надяваме, че нова вълна на епидемията няма да пришпори процеса на ваксинация, коментират от социологическата агенция.

Изследването е проведено в периода 10-15 юни 2021 г. с 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция „Медиана“ и е реализирано със собствени средства.

COMMENTS

WORDPRESS: 0