МВФ свали ограничението за възрастта на директора си заради Кристалина Георгиева

С отпадането на изискването „под 65" пътят на българската за шефското място е разчистен Бордът на директорите на Международният валутен фонд

МВФ свали ограничението за възрастта на директора си заради Кристалина Георгиева

С отпадането на изискването „под 65″ пътят на българската за шефското място е разчистен

Бордът на директорите на Международният валутен фонд одобри предложението за отпадане на възрастовите ограничения за управляващия директор на институцията.

Поправката се прави в полза на българката Кристалина Георгиева, която надвишава с една година лимита от 65. Тя обаче е единното предложение на 28-те държави от ЕС.

Гласуването за промяната се е състояло между 21 август и 4 септември, уточниха от институцията с официално съобщение на сайта си.

Според старите правила, одобрени през 1951 г., управляващ директор на МВФ не може да бъде човек на възраст над 65 г. при встъпването му в длъжност и над 70 в края на мандата.

„МВФ е ангажиран с процеса по избор на наследник на Кристин Лагард, чийто мандат приключва на 12 септември, когато се оттегля от поста. Номинациите приключват на 6 септември и възнамеряваме да приключим подбора до 4 октомври“, се казва още в съобщението.

COMMENTS

WORDPRESS: 0