МВР, ДАНС и прокуратурата проведоха безпрецедентно съвещание за борбата с корупцията, битовата престъпност и сигурността на хората

Борбата с корупцията по високите етажи на властта, битовата престъпност и сигурността на хората чрез по-добра охрана на обществения ред и противодейст

Борбата с корупцията по високите етажи на властта, битовата престъпност и сигурността на хората чрез по-добра охрана на обществения ред и противодействието на контрабандата бяха основните акценти на безпрецедентно съвместно съвещание на МВР, ДАНС и прокуратурата, съобщава БНТ. На него присъства и премиерът Бойко Борисов. Полицаи, държавни агенти и прокурори са обсъждали внимателно качественото събиране на годни за съда доказателства.
„Според мен трябва да се промени целия модел на охрана на обществения ред. Той трябва да възприеме модела, който съществува в няколко европейски страни и в една южна, наша съседка. Силна полиция в градовете. Силна, постоянно базирана Жандармерия, постоянно базирана в малките населени места и селата, съответно разпределена и двете с разследващи функции“, обяви главният прокурор Сотир Цацаров.
Проблемът е как ще се финансира това, защото МВР няма капацитета. Вътрешният министър обясни, че се опитват с вътрешни резерви и с пренасочване на административни бройки към реални полицейски служители за да обезпечат по-голямо присъствие.
Премиерът припомни, че всъщност най-добрата превенция е бързото и неотложно наказание на тези, които са извършили престъпления, но каза, че той няма да се намесва в съдебната власт.“Единствената роля на правителството е да създава по-добри условия за работа на прокурори съдии“, каза Бойко Борисов след като разгледа почти готовата вече нова сграда на Софийския районен съд където ще се настани наказателната колегия.
„Виждате, докато другите говорят, ние показваме и даваме възможност на Съдебната власт да работи в най-добри условия и се надяваме те да работят така, както обществото очаква. Максимално бързи, точни и справедливи съдебни процеси. Добри обвинителни актове и всички останали“, коментира още той.

COMMENTS

WORDPRESS: 0