МВнР: Посланик Надежда Нейнски има забрана да говори! Тя: Спазвам указанията на моето министерство

Ръководя и координирам извеждането на българите, попаднали по време на преврата в Турция, спазвам указанията на моето министерство, лаконична беше бив

Ръководя и координирам извеждането на българите, попаднали по време на преврата в Турция, спазвам указанията на моето министерство, лаконична беше бившата външна министърка

От МвНР признаха: Посланик Надежда Нейнски има забрана да говори

 

Къде е Надежда Нейнски? Защо посланикът ни в Турция не дава изявления за преврата? Кой ръководи извеждането на сънародниците ни, озовали се в петък през нощта под дулата на военни в различни градове на южната ни съседка?

Тези въпроси задават вече 48 часа журналисти и обикновени българи. Дори близки приятели на бившата ни външна министърка, която сега е посланик в Турция, бяха притеснени от внезаното й изчезване. Нейните два мобилни телефони с български номера са изключени, пише „24 часа“.

Вчера, след извънредната среща при премиера Бойко Борисов за ситуацията след опита за преврат, високопоставен източник от правителството обясни, че от външно министерство обявили пред участниците, че Надежда Нейнски е в отпуск и се намира в курорта Анталия.

Преди час посланикът ни в Турция върна позвъняване на „24 часа“ . На въпроса Защо мълчите, госпожа Нейнски, тя отговори така: „Спазвам указанията на моето министерство и се съобразявам с тях. В първите минути след началото на преврата лично министър Даниел Митов ме помоли настойчиво да не давам каквито и да е било изявления за случващото се в Турция“.

Посланикът ни не е в отпуск и вероятно слухът, че това е причината за нейното изчезване, е вътрешно-ведомствена интрига на чиновници от българското външно министерство.

В петък Надежда Нейнски е пътувала за Анталия на отдавна планирано благотворително събитие на фондацията „Самуел Ето“. Организацията на успелите български изселници е била един от спонсорите на събитието, в което е трябвало да участва и турският президент Ердоган. Михайлова е имала и планирана среща с кмета на Анталия, за да лобира за предоставяне на помещения, които да се използват за дейността на нашата изселническа организация. В началото на събитието, докато всички чакали президента Ердоган, настъпило неочаквано оживление, домакини и охрани оживено говорили по телефоните. „Нещо страшно става!“ се чувало сред десетките официални гости.

От първите минути на преврата Нейнски ръководи връзката с българите в Турция и извеждането им. Почти 48 часа тя координира работата на консулите ни в Истанбул и Одрин, както и препращането на грамите Към българското Външно министерство. Още в петък през нощта на автобуси с наши туристи им е било осигурена възможност да стигнат българската граница преди затварянето от турска страна на всички гранични пунктове. Туристически агенции и членове на екипа на български евродепутат са търсили посланика ни за съвети как да реагират в подобна ситуация. Най-емоционална е била ситуацията с българка в САЩ, чиито две деца на 10 и 16 години по време на преврата са били на летището в Истанбул. Разплаканата жена е молила да проверят дали са невредими деца й. Консулът в Истанбул е успял да влезе в контакт с малките пътници.

„24 часа“ ще търси и министър Митов за коментар на забраната към посланика в Анкара, защото в дигиталния свят и ерата на социалните мрежи, когато всичко се случва и предава на живо, е повече от абсурдно да не се чува официалният глас на българската държава в Турция – посланик Надежда Нейнски.

Посланикът на България в Турция Надежда Нейнски има забрана от министър Даниел Митов да дава каквито и да било изявления във връзка с проваления опит за военен преврат. Това обясниха пред „24 часа“ от министерството на външните работи във връзка със спекулациите, че Нейнски мълчи.

Посланикът ни обаче през цялото време е на поста си. Още от нощта на преврата тя денонощно следи ситуацията, подава информация към министерството и е на разположение за всички сънародници, в случай, че имат проблем в Турция.

Цялата информация по повод събитията в съседната държава се събира в МвНР и се подава на премиера. Бойко Борисов е и единственият, който коментира темата, е решението на властта у нас.

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0