Мая Манолова: Ще предложим на финансовия министър ДДС-то върху дарените храни да отпадне

По данни на НСИ над 1.5 млн. българи живеят под границата на бедност с по-малко от 330 лв. на месец, над 40% от гражданите ни живеят в недоимък, повеч

По данни на НСИ над 1.5 млн. българи живеят под границата на бедност с по-малко от 330 лв. на месец, над 40% от гражданите ни живеят в недоимък, повечето от които са деца и възрастни. Практически всяко трето дете у нас не се храни пълноценно, защото семействата им не могат да си го позволят. Същевременно над 670 тона храни всяка година се унищожават. „Именно затова ще подготвим законопроект да падне ДДС върху дарените храни. Идеята е тази промяна да се случи при тазгодишната бюджетна процедура и да стартира от 1 януари 2017 г. По тази причина ще предложим идеята на министъра на финансите и ще подготвим законопроект за това“, заяви националният омбудсман Мая Манолова, която даде старт на нова кампания под надслов „Всеки ден – Великден”.
„Успяхме да съберем досега над 1 млн. лв. в храни и пари, за да подкрепим нуждаещите се българи по време на светлия празник тази година. Стремежът ни е да направим дарителството ежедневна дейност”, посочи Манолова, цитирана от Нова телевизия.
„В днешния ден се поставя началото на една национална кауза. Това е много важна тъпка за бизнеса, който винаги е бил съпричастен към проблемите на обществото. Разпиляването на храна в период на недостиг е безотговорно”, заяви от своя страна представителят на Националния браншови съюз на хлебарите и на сладкарите Мариана Кукушева.
„БЧК приема тази идея, защото считаме, че чрез реализирането й ще се подкрепят усилията на правителството за решаване на много важни социални проблеми. Ние ще помагаме на хората в беда, а дарителската акция ще е пример на подрастващото поколение да бъде съпричастно и да подаде ръка на нуждаещите се български граждани”, отбеляза председателят на БЧК Христо Григоров.

COMMENTS

WORDPRESS: 0