Макрон: Сирия използва химическо оръжие

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че ще отговори на "доказателството", че режимът на сирийския президент Башар Асад е използвал химическо ор

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че ще отговори на „доказателството“, че режимът на сирийския президент Башар Асад е използвал химическо оръжие „във време по наш избори“, съобщава „Франс прес“.

„Имаме доказателство, че химически оръжия са били използвани миналата седмица, поне хлор, и че те са били използвани от режима на Башар ал Асад“, коментира Макрон по време на интервю за френската държавна телевизия TF1.

Макрон добави, че е в ежедневен контакт с американския президент Доналд Тръмп и че те ще вземат решение за това какъв отговор да предприемат „във време по наш избори, когато преценим, че ще е най полезен и най-ефективен“.

Френският държавен глава, който направи употребата на химически оръжия в Сирия „червена линия“, заяви, че една от целите му в Сирия е да „премахне способностите на режима за химическа атака“.

Но той повтори, че също така той иска да избегне „ескалация“.

„Франция по никакъв начин няма да позволи ескалация или нещо, което би навредило на стабилността в региона на Близкия изток, но не можем да позволим режими, които вярват, че могат да действат безнаказано, да нарушават международното право по-възможно най-лошия начин“, настоя Макрон.

Междувременно френският президент е разговарял по телефона с германския канцлер Ангеле Меркел по темата с атаката с химическо оръжие в контролирания от бунтовници анклав близо до Дамаск.

Меркел е казала пред Макрон, че е разтревожена, че способността на международната общност да наложи забрана за употребата на химически оръжия е била подкопана. Според канцлерката е очевидно, че Сирия не е унищожила арсенала си от химически оръжия.