Макрон и Меркел предложиха план от 500 млрд. за възстановяване на ЕС

Франция и Германия предложиха план на стойност 500 млрд. евро, с който бъде финансирано възстановяването на европейската икономика на фона на па

Франция и Германия предложиха план на стойност 500 млрд. евро, с който бъде финансирано възстановяването на европейската икономика на фона на пандемията от коронавируса, която може да предизвика най-голямата икономическа криза на континента от Втората световна война. Планът бе подкрепен и от Брюксел.

„За да подкрепим устойчивото (икономическо) развитие, което да подсили растежа на икономиката ЕС, Германия и Франция подкрепят създаването на амбициозен, временен и целенасочен фонд за възстановяване след пандемията“, се казва в общо изявление на правителствата на двете страни.

На свой ред председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства плана и го нарече „конструктивен“ и съразмерен с „мащаба и размера на икономическото предизвикателство, пред което стои Европа“.

Френският президент Еманюел Макрон заяви по време на обща пресконференция чрез видеоразговор с германския канцлер Ангела Меркел, че координацията по въпросите а здравеопазването трябва да са „главния приоритет на Европа.

„Европа без съмнение постави върху себе си вината в началото на кризата“, каза Макрон и допълни, че едностранните стъпки на някои държави в Европейския съюз, по-конкретно затварянето на границите са уронили престижа на Общността.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви по-рано днес, че коронавирусната пандемия ще бъде превъзмогната по-бързо, ако светът работи заедно за справянето с нея. Тя добави, че е необходимо да се види дали процедурите на Световната здравна организация не биха могли да бъдат подобрени, предаде Ройтерс. „Убедена съм, че ще преодолеем пандемията. Колкото повече работим заедно в международен план, толкова по-бързо ще го постигнем“, каза тя.

COMMENTS

WORDPRESS: 0