Лондончани отново на масов протест срещу Brexit

Десетки хиляди граждани излязоха по улиците на Лондон в знак на протест срещу резултатите от референдума, чрез който беше решено Великобритания да нап

Десетки хиляди граждани излязоха по улиците на Лондон в знак на протест срещу резултатите от референдума, чрез който беше решено Великобритания да напусне Европейския съюз, предава Би Би Си, цитирани от Фокус. Демонстрантите, които се включиха в организираната в социалните мрежи инициатива „Марш за Европа“, издигнаха плакати с надписи „Бримейн“ и „Обичаме Европа“.Общо 52% от гражданите на Обединеното Кралство подкрепиха брекзита в референдума, проведен на 23 юни. Противниците им бяха 48 %.

Известният британски сатирик Марк Томас, който е един от организаторите на протеста, заяви, че с него иска да изрази „своя гняв и необходимостта от това да се направи нещо“. По думите му, между 20 000 и 40 000 души са дошли на събитието. „Бихме приели резултатите от референдума, ако играта се играеше честно по правилата. Кампанията обаче бе пълна с дезинформация и хората трябва да направят нещо с чувството си на неудовлетвореност“, каза още той.

Повечето протестиращи са младежи. Мнозина от тях се бяха наметнали със знамето на ЕС. Те също скандираха „Какво искаме да направим? Да останем в ЕС“, отправяйки се към политическия район на Уестминстър. „Много бях учуден от вота. Сериозно съм притеснен за моето бъдеще. Участвам за да изразя моето недоволство. Приемам резултатите, но искам да покажа, че не ги приемат тихо и със смирение“, каза 25-годишният Натаниъл Самсън.

COMMENTS

WORDPRESS: 0