Лозан Панов със СМС от …Борисов: „Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа с двете Каки, не го приехме“

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов показа на журналистите, чакащи на днешното заседание на Висшия съдебен съвет, SMS, който е получ

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов показа на журналистите, чакащи на днешното заседание на Висшия съдебен съвет, SMS, който е получил в 12,14 часа днес от мобилния телефон на премиера Бойко Борисов.

Съобщението гласи:

„Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа с двете „Каки“, не го приехме“.

Това се случи в момент, когато ВСС обсъждаше решението по проверката на скандала “Яневагейт”. Вчера етичната комисия, председателствана от Ясен Тодоров, не откри нарушения. Докато течаха близо двучасовите дебати съдия Панов взе думата, попита дали в крайна сметка ВСС е взел някакво решение и каза: “Не мога да не ви кажа и още нещо. От номера, който аз имам на Борисов току-що получих SMS.

Най-вероятно в случая става дума за препратено текстово съобщение. Явно някой от членовете на ВСС е докладвал на министър-председателя какво става на заседанието, а после Борисов го е върнал към Лозан Панов. Какви са били мотивите на премиера да го направи не е съвсем ясно.

Правните репортери заподозряха, че по този начин Борисов иска да демонстрира, че е напълно наясно по всяко време какво се случва със съдебния съвет.

„Ще ви предоставя телефона за анализ, ако искате“, каза Панов.

Нека извикаме силно: Стига вече толкова!

По-рано днес председателят на ВКС обяви, че ще продължи да изразява позицията си, без значение от заплахи и медийни манипулации.

„Доброто и злото са въпрос на избор, а свободата е по природа“, заяви Панов.

Той благодари на всичките си колеги, които са застанали зад едно от най-демократичните постижения на обществото ни – свободата да изразяваш мнението си. Изявлението на Панов беше по повод отказа на етичната комисия към ВСС да образува проверка по повод речта му.

Междувременно прокуратурата поиска 2,5 години затвор за Владимира Янева. Тя не се яви и на днешното заседание по делото „Червеи“. Предложението за другия обвиняем по делото Тодор Костадинов също е за 2,5 години ефективна присъда. Пред съда прокуратурата не можа да определи дали иска условни или ефективни присъди. Предложението се изясни пред медиите – става въпрос за ефективни. Според държавното обвинение размерът на присъдите е средният от предвидения в закона за повдигнатите обвинения.
Според обвинителите Костадинов е действал много комбинативно, като целенасочено е създал една поставена му за разработка цел, сам е търсел и събирал документите и е разпоредил за целта използването на СРС по отношение на Централната автоматизирана информационна система на МВР.
Операция „Червеи“ беше един от най-големите скандали на 2013 г. Официално поводът за старт на тази разработка бил да се проследи дали и кой служител на МВР изнася информация към криминални среди. Владимира Янева е обвинена за това, че в периода от 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г., като съдия и председател на СГС, два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства (СРС) в нарушение на Закона за СРС. Костадинов е обвинен, че в периода 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г. в качеството си на директор на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР е съставил общо 6 официални документи, в които удостоверил неверни обстоятелства.

COMMENTS

WORDPRESS: 0