Лозан Панов се извини на Димитър Узунов и поиска от Борисов да разкрие кой му е изпратил SMS-а

"Ако по някакъв начин съм засегнал Димитър Узунов, като го призовах да предостави разпечатка, искрено се надявам, с разпечатката, която е изпратил, и

„Ако по някакъв начин съм засегнал Димитър Узунов, като го призовах да предостави разпечатка, искрено се надявам, с разпечатката, която е изпратил, и с моето извинение, този казус да приключи.“ Това заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов по време на редовното заседание на ВСС, предаде агенция „Фокус“. Димитър Узунов, който бе избран за представляващ ВСС, прие извинението. На заседанието присъства и главният прокурор Сотир Цацаров.

„Господин премиер, моля Ви да разкриете кой е изпратил съобщението,“ призова Панов. „Ако премиерът Бойко Борисов разкрие кой е изпратил СМС-а, ще покаже, че върховенството на закона в България има значение“, каза още Панов. „С разкриването на истината ще спечели държавникът Борисов, и то много, като по този начин покаже, че върховенството на закона в България има значение. Той ще покаже, че наистина утвърждава и иска разделение на властите. Това ще бъде действие, което, ако бъде извършено ще означава много за държавника и премиера Борисов“, заяви Панов.

„Ако по някакъв начин съм засегнал Димитър Узунов с това, че поисках, като представляващ той да предостави разпечатка, моля да ме извини. Искрено се надявам, че с неговата разпечатка и с моето извинение, този казус ще приключи. Мисля обаче, че това не се случи и че става въпрос не толкова за имиджа на господин Узунов, а за имиджа на ВСС. Действията за разкриването на истината за това кой е изпратил въпросният СМС имат значение за независимостта на Съвета“, коментира Панов.
Той допълни, че това има значение и за това какви са отношенията в съвета и за схемите, по които се взимат решения в него. „Ето защо смятам, че дискредитирането на хората, които искат да установят истината, имаше за цел да игнорира тяхната позиция и търсенето на самата истина. Затова защото, ако ние не го направим, всички са в „кюпа“ и всички са „маскари“. Ето защо смятам, че този, който е изпратил СМС-а трябва да понесе своята отговорност, а не всички членове на ВСС“, заяви председателят на ВКС.
„Смятам, че това е важно, защото касае независимостта на съдебната система. Ако има член на ВСС, който при решаващи решения се отчита на политици и използва своето познанство с политици, за да въздейства върху други членове на ВСС, то тогава неразкриването на истината засяга независимостта на съдебната система и разделението на властите. Ето защо смятам, че този, който е изпратил СМС-а, трябва да понесе своята отговорност и ето защо смятам, че е важно при анализирането на този въпрос да се посочи кой е предоставил своята разпечатка и кой не е“, посочи Панов.
„Макар и задочно ще отправя молба към премиера на страната – господин премиер, моля ви помогнете ни. Ценя високо вашето желание и изявена позиция, че ще внесете и ще съдействате за бързото приемане на законопроектите за съдебната система. Смятам обаче, че в тази ситуация и ви моля да разкриете кой е изпратил съобщението „, призова той.
„С това свое действие ще покажете, че наистина държите на независимостта на съдебната система и на авторитета на институциите ,защото въвличането Ви в тази интрига, влияе върху авторитета на всички институции“, каза още Панов.
Шефът на ВКС Лозан Панов демонстративно напусна заседанието на Висшия съдебен съвет преди две седмици, като заяви, че ще се върне, след като новият представляващ Съвета – Димитър Узунов, представи разпечатка на телефона си от периода, когато премиерът получи СМС с информация за случващото се на редовно заседание на Съвета.
По-късно Узунов обяви, че е поискал от мобилния оператор, който обслужва единствения му номер да издаде удостоверени, че в часовете, докато е протичало заседанието, той не е водил никаква кореспонденция.

COMMENTS

WORDPRESS: 0