Лидери от Европейския съюз искат затваряне на граници за несъществени пътувания

Лидери от Европейския съюз искат затваряне на граници за несъществени пътувания

Лидерите на държавите от Европейския съюз заседаваха видеоконферентно, за да обсъдят справянето с пандемията от COVID-19. Коментира се процесът на иму

Два са основните въпроса, които се обсъждат на срещата. Единият е свързан с паспортите за ваксиниране или сертификатите, както предпочитат да ги наричат в Брюксел. Няколко държави изявиха готовност да въведат подобни сертификати. Идеята е те да се признават от всички държави в ЕС, което значително би улеснило пътуванията през това лято.

Друг основен въпрос, който ще бъде повдигнат от премиери предимно от държави в Западна Европа, е за затварянето на границите за несъществени пътувания. Белгийският премиер потвърди, че ще поиска това от колегите си и от Германия имаше подобна заявка.

Опасенията са, че новият щам ще доведе до трета вълна на коронавирус и затова европейските лидери искат още по-големи ограничения.

ЕК настоява за ускоряване на процеса на ваксиниране. Днес потвърдиха, че от Пфайзер са дали заявка, че следващите две седмици ще наваксат със забавянето, което се получи тази седмица.

Унгария беше първата държава в ЕС, която заяви, че ще ваксинира своите граждани с руската ваксина „Спутник“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0