Летище Мюнхен взема на концесия столичната аерогара за 35 години

Летище Мюнхен взема на концесия столичната аерогара за 35 години

„Консорциум “Соф Кънект”с участници “Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс” в партньорство с оператора на летището “Флугхафен Мюнхен” е определен за конце

„Консорциум “Соф Кънект”с участници “Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс” в партньорство с оператора на летището “Флугхафен Мюнхен” е определен за концесионер на Летище София. След окончателната оценка на офертите. Това обяви министърът на транспорта Росен Желязков, който е приел протокола на комисията, която оценява освен финансовите и техническите предложения на петимата участници в продължение 90 дни.
Консорциум “Соф Кънект” , където водеща е френската инвестиционна компания “Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс”, оферира 32% от приходите. За 35 г. това са близо 858,9 млн. евро. В консорциум “Соф кънект” са “Меридиам ийстърн юръп инвестмънтс” и “Флугхафен Мюнхен”. Летището в Мюнхен, което партнира с базирания в Париж инвестиционен фонд “Маридиам”, е второто по натовареност в Германия по брой обслужени пътници следФранкфурт и седмото най-натоварено летище в Европа. Консорциум „Соф Кънект“ с водещ член „Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС“. За изпълнение на изискването за летищен оператор е посочено Флугхафен Мюнхен.
Определеният за победител консорциум е оценен с 86,12 точки. На второ място е класиран консорциума, в който са “Еърпортс Де Пари” и турската ТАВ. Точките, които имат са 80,31. “Фрапорт България” заема трето място с 80,19 точки. Четвърти са консорциум „Витоша“, в който са “Манчестър еърпорт” и британското дружество на китайската “Пекин кънстракшън ейнджиниринг груп”, който има 78,45 точки и пети са “ССБ София еърпорт джейВи” с летищен оператор “Копенхаген еърпортс”. Консорциумът е оценен с 66,15 точки.
Министърът заяви, че всички кандидати са силни с оферти, които осигуряват развитието на летище София. Припомни още че 55% тежест има финансовото предложение, т.е. парите които ще влизат в държавата от концесионното възнаграждение, а 45% тежест има техническата оферта, която включва общ план за развитие на летището, бизнес план, финансов план, стратегия и предвиждания за трафик, авиокомпании пътници. Желязков заяви, че договорът може да бъде сключерн след 15 дни, като се брои от днес, ако няма обжалване. Обжалването пък трябва да се направи в 10 дневен срок, то е двуинстанционно – пред КЗК и пред ВАС.

COMMENTS

WORDPRESS: 0