Лекари искат конкретни указания за масовата ваксинация

Лекари искат конкретни указания за масовата ваксинация

Властите уверяват, че ваксинирането у нас ще ускори своите темпове, както и в това, че ваксини ще и за всички желаещи. Остава въпросът за това дали са

Властите уверяват, че ваксинирането у нас ще ускори своите темпове, както и в това, че ваксини ще и за всички желаещи. Остава въпросът за това дали са готови личните лекари за масовата имунизация, която предстои.

Д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за София област обясни, че проблемът не е толкова в самата ваксинация, колкото в това, че липсват конкретни указания, липсва яснота какво следва на следващата стъпка. Според нея институциите са длъжни да регламентират всички тези неща. Тя каза, че масовата ваксинация е нещо трудно, което лекарите трябва да наместят в ежедневната си дейност, тъй като потоците от здрави и болни трябва да се разделят.

„Това е предизвикателство, но ние сме готови да поемем това предизвикателство при условие, че държавата си свърши нейната част от работата“, каза д-р Чобанова.

Относно ваксината на „Астра Зенека“ се чакат резултати от Съединените щати където е започнало изпитване и при възрастови групи над 55 г., да у нас е регистрирана от 18-годишна възраст нагоре и няма противопоказания за хора над 55 години, каза д-р Християна Бацелова, епидемиолог.

Знае се, че „Модерна“ и ваксината на „Пфайзер“ са с доста добра ефективност при лица над 75-годишна възраст.

Д-р Чобанова заяви, че в момента реален избор няма и се използва това, което има налично. Според нея масовата ваксинация най-вероятно ще се случи с ваксини на „Астра Зенека“.

„Ние на практика нямаме конкретни указания от нашето Здравно министерство“, добави тя и обясни, че информацията в листовката не е достатъчна.

COMMENTS

WORDPRESS: 0