„Лафка“ умря, „Българските пощи“ се върнаха на пазара за вестници!

„Лафка“ умря, „Българските пощи“ се върнаха на пазара за вестници!

От 24:00 часа на 1 март „Български пощи“ поемат разпространението на печатните издания у нас, след като досегашният монополист на пазара – „Лафка Марк

От 24:00 часа на 1 март „Български пощи“ поемат разпространението на печатните издания у нас, след като досегашният монополист на пазара – „Лафка Маркет“ АД, обяви, че прекратява дейността си след спирането на частните моментни лотарийни игри. Министърът на съобщенията Росен Желязков посочи, че тази дейност ще се дотира от бюджета, тъй като е на загуба.
Припомняме, че решението на премиера Бойко Борисов държавното дружество „Български пощи“ да поеме разпространението на печатни издания дойде след силен натиск и международна реакция след анализ на „Репортери без граници“.
В доклад на организацията бе обърнато специално внимание точно на проблемите с разпространението на печатни издания заради монопола върху тази дейност, упражняван от дружества на депутата от ДПС Делян Пеевски.
„На пазара няма друга компания, която да може да изпълни този ангажимент, тъй като той генерира дефицит“, обясни Желязков по време на днешното правителствено заседание. По думите му през следващите месеци ще се анализира размерът на дефицита и той ще бъде поет от бюджета. Издателите ще получат и бонус – ще им бъдат изисквани по-малки отстъпки от цената на вестниците и списанията в сравнение с тези на „Лафка“. След „анализ в реална пазарна конюнктура“ отстъпките може да бъдат преразгледани, стана ясно от думите на министъра.
Той предлага общините и „Български пощи“ да работят заедно за определянето на места за търговски обекти, които да заместят „Лафка“. Желязков обаче подчерта, че пощите разпространяват, но не продават вестници.
„Остава да ги продавате накрая… Да ги печатате и да ги пишете“, отбеляза премиерът Бойко Борисов. „Всяко едно печатно издание ще може да стига до сергията без посредник, въпреки че това ще ни струва дотация – ще даваме пари за тази работа, но ще осигурим на всички печатни издания равнопоставеност“, заяви още той.

Снимка: TVN

COMMENTS

WORDPRESS: 0