Курортите с рекордни обороти през юли

Близо половината приходи са на Слънчев бряг, само Приморско със спад Рекордни приходи от нощувки отчитат през юли морските ни курорти. Само за месец

Близо половината приходи са на Слънчев бряг, само Приморско със спад

Рекордни приходи от нощувки отчитат през юли морските ни курорти. Само за месец те са осчетоводили над 186 млн. лв. постъпления от нощувки. В сравнение със същия месец на миналата година това е ръст с цели 20 на сто, показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ) публикувани на сайта.

Статистиката включва постъпленията на комплексите Албена, Дюни, Златни пясъци, Слънчев бряг, Св. Константин и Елена и Приморско, които са обявени за курорти с национално значение с решение на Министерски съвет.

Близо половината от постъпленията идват само от нощувките в Слънчев бряг. Според данните на статистиката комплекса е получил 83,6 млн. лв., от които малко над 80 млн. са постъпленията от чуждестранни туристи.

Информацията на НСИ показва, че гостите на комплекса са били близо 227 хил., като са реализирали повече от 1,5 млн. нощувки. За сравнение през седмия месец на миналата година оборотът на курорта от е бил 71 млн., реализиран от 195 хил. туристи. А в първия активен летен месец – юни, постъпленията на Слънчев бряг достигат 46,5 млн. лв.

Златни пясъци и Албена се нареждат съответно на второ и трето място по приходи от нощувки през юли, става ясно още от статистиката на НСИ. Постъпленията на Златни пясъци достига 61,669 млн. лв., които са дошли от близо 163 хил. посетители, чиито нощувки са малко над 1 млн. Оборотът на комплекса е нараснал с малко над 12% спрямо юли 2015 г., когато приходът от нощувки е близо 50 млн. лв., а малко над 33 млн. лв. е бил приходът месец по-рано. Ръст има в броя на нощувките и в при туристите, съответно с 12,5 на сто и 12,2%.

Постъпленията от нощувки на Албена през юли са 25,197 млн. лв., като се увеличава едва с 1% спрямо същия период на 2015 г.

Повече от два пъти и половина е увеличението обаче в сравнение с юни 2016 г., когато Приходите са били 10,5 млн. лв. Близо 70 000 туристи са били гостите на комплекса, като са реализирали около 440 хил. нощувки.

През юли близо 27,5 хил. посетители са пренощували в Св. Константин и Елена. Те са направили общо 180 хил. нощувки, като оборотът от тях достига 9,167 млн. лв. Увеличението на постъпленията е 12% спрямо юли 2015 г, а двойно е нарастването в сравнение с юни тази година.

Дюни отчита приходи от близо 5,8 млн. лв., като това е ръст с малко над 1% на годишна база, на месечна увеличението е с 16,5 на сто. Оборотът е реализиран от близо 90 хил. нощувки, на 11,4 хил. гости.

С най-ниски приходи е Приморско, той е и единствения курорт, който отчита спад в оборота през юли тази година спрямо същия период на миналата. За седмия месец на годината постъпленията са 921 хил., а през 2015 г. са достигнали 1,052 млн. лв.

По-голяма отчетност на приходите от нощувките ще има през следващата година, когато хотелите трябва да бъдат свързани онлайн с НАП и МВР. В сряда Народното събрание прие законови изменения, с които всяко място за настаняване трябва да регистрира гостите си в електронен регистър. Глобите за неспазване на регламента са между 2000 лв. и 7000 лв.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0