Купуваме ли F-16 с нов дълг за държавата? Депутатите решават днес

Купуваме ли F-16 с нов дълг за държавата? Депутатите решават днес

Ще купи ли България американските изтребители F-16 и ще вземе ли нов дълг, за да може да си ги позволи? Отговорът ще дадат депутатите. Днес сделк

Ще купи ли България американските изтребители F-16 и ще вземе ли нов дълг, за да може да си ги позволи?

Отговорът ще дадат депутатите. Днес сделката влиза окончателно в пленарна зала.

От народните представители се очаква да се произнесат по Законопроекта за ратифициране на международния договор за самолети F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка. За целта е необходима и актуализация на бюджета и осигуряването, включително чрез нов дълг, на 2,1 милиарда лева.

Съществен момент във финансовия модел на договора със САЩ е начинът на плащане: изисква се парите да се депозират изцяло в кратък срок след тяхното подписване по сметка на федералното правителство.

Очаква се сделката да бъде подкрепена от ГЕРБ, ДПС и Обединените патриоти, без „Атака“, БСП и „Воля“.

Ако договорите бъдат ратифицирани до 31 юли, а парите по сделката преведени до края на годината, първите изтребители ще пристигнат в България през 2023 година.

Според зам.-председателя на бюджетната комисия в НС Румен Гечев (БСП) разходите на България по сделката за изтребителите ще бъдат значително по-високи. Има още 1 милиард скрити разходи, заяви той. Гечев твърди, че „Локхийд Мартин“ ще достави първите бройки самолети след 4 години с „окастрено“ въоръжение.

COMMENTS

WORDPRESS: 0