Кунчев: Ще удължим мерките и след 30 юни

Кунчев: Ще удължим мерките и след 30 юни

Категорично ще искам удължаване на противоепидемичните мерки и извънредната епидемична обстановка и след 30 юни. Това заяви пред БНТ главният санитаре

Категорично ще искам удължаване на противоепидемичните мерки и извънредната епидемична обстановка и след 30 юни. Това заяви пред БНТ главният санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Припомняме, че от днес заради повишените случаи на заболеваемост от коронавирус Националният оперативен щаб предложи връщане на част от по-строгите мерки, които бяха отменени с отпадане на извънредното положение.

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев от днес се въведе задължително носене на маски на закрито и започнаха масирани проверки.

Според новите правила при провеждането на футболни мачове се допуска публика до 1000 души на сектор при спазване на физическа дистанция най-малко през една седалка. Конгресно-конферентни мероптиятия, семинари, изложения могат да се провеждат при заетост на местата до 50% от общия им капацитет. Същото условие важи и за провеждането на културни и развлекателни мероприятия на закрито и открито. Това се отнася и за дейността на баровете, дикотеките, нощните заведения, провеждането на сватби, балове и други масови мероприятия.

„Малко е рано да кажем дали това е оформена втора вълна, ще стане ясно малко по-късно“. Това е значителна промяна в ситуацията в страната, със значителен скок на заболелите спрямо предходните две седмици“, коментира доц. Кунчев по повод завишения брой на заразените в последните дни.

„Вероятно причините за този скок са комплексни, но тази втора вълна не е извънредно и само българско явление – виждате какво става около нас. Ние сме на пето място сред 10-те балкански страни – далеч преди нас са Македония, Румъния, Албания, Турция, подобно на нас е Сърбия. Гърция е доста по-назад заради строгите мерки, които приложи – заключи всички вкъщи, но въпросът е дали обществото ще приеме такива мерки“, отчете д-р Кунчев.

„Нека да видим как ще се развият нещата оттук нататък, усилията в момента са да се ограничат клъстерите, макар че вече започнахме да намираме по един-два случая в отдалечени области, което е много притеснително“, посочи той.

„Разликата при предишния пик с около 320 хоспитализирани и сегашния пик с отново около 320 заразени е в подготовката на болниците, на лекарите, на цялата система, както и в наличието на лекарства, и на предпазни средства. Да, ситуацията ще се променя, но не и нашата цел, която беше да няма недостиг на болнични легла, – успяхме да постигнем това“, допълни доц. Кучнев.

„Доста по-костелив орех се оказа този вирус, лично моята прогноза, че вирусът ще се ограничи значително през летния сезон, изобщо не се сбъдна. Той въобще не се държи като нормален респираторен вирус, и продължава да се разпространява доста масово“, смята лекарят.

„Надяваме се той да отслабва, но все още нямаме никакви доказателства в тази посока. 20% от заразените се нуждаят от лекарска намеса, а 4-5% имат нужди от интензивно лечение. В момента това, което става в Америка, е много висока епидемична вълна с много висока заболеваемост – това не трябва да допуснем в Европа и у нас“, каза още той.

„Най-големите огнища в Пазарджишко, Сърница и Доспат бяха овладени, там няма новозаразени, но все още има срещи – ловни, религиозни, политически, и прочие, в които вирусът избухва с много новозаразени – това показва, че неспазването на мерките води до нови случаи“, зави Ангел Кунчев.

„Появяват се случаи на все повече места в страната, а това е най-опасното, защото няма как да ги държим под контрол“, допълни доц. Кунчев.

„Проблемът не е в отварянето на границите, а в неспазването на мерките – и до момента носенето на маски беше задължително в аптеки и магазини, но нямаше контрол върху спазването му, затова се насочихме към повече контрол“, смята още той.

„След като хората не са отговорни, започваме да правим актове – започваме от политическите партии и свършваме с министър-председателя, влизаме в градския транспорт, – не казвам, че трябва да има навсякъде полицаи, но искам да убедим хората, че опасността не е отминала, добави държавният здравен инспектор.

„Ако нещата отиват към рязко повишаване на заболеваемостта, всички мерки, които имаше до сега, са на масата. Не искаме да продължим да спъваме социалния и икономическия живот, защото обществото има граница, която не трябва да се преминава. Ако при това, което виждаме – 6 милиона заразени, и половин милион починали, не можем да не вземем мерки – не сме заключвали хората по домовете им, допълни Кунчев.

Гърция вероятно ще отбележи ръст на заразените заради рязкото отваряне на границите си, смята д-р Кунчев.

„Само 1% от хората в Пловдив имат антитела срещу вируса, докога да чакаме 75% от хората да срещнат вируса и да изградят антитела – затова теорията за масовия имунитет издиша, смята държавният здравен инспектор. Затова трябва да се вярва на хората, които носят отговорност, а не на такива, които са извън щаба, и говорят каквото искат“, заключи той.

COMMENTS

WORDPRESS: 0