КС казва на 30 юли може ли да се разследва действащ президент

КС казва на 30 юли може ли да се разследва действащ президент

На 30 юли Koнcтитyциoнният cъд (КС) щe каже може ли да бъде разследван действащ държавен глава. От сайта на съда става ясно, че за тогава е насроче

От сайта на съда става ясно, че за тогава е насрочено решаването по същество на делото по искане на главния прокурор за тълкуване на обхвата на имунитета на президента и вицепрезидента. То беше отправено в началото на годината.

Повод за питането беше разследване на специализираната прокуратура, свързано с ръководителя на ВВС генерал Цанко Стойков.

От специални разузнавателни средства, прилагани по делото, беше разпространен аудиофайл, на която според държавното обвинение се чува глас, напомнящ този на Румен Радев.

Освен по обхвата на имунитета на президента и вицепрезидента Конституционният съд трябва да каже и какво се включва в понятията „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“.

По наша предварителна информация това решение се чакаше по-скоро наесен. То беше споменато миналия петък от главния прокурор Иван Гешев, който обвърза с него действията на държавното обвинение по разследването с гласа на президента.

Седмица по-рано конституционните съдии трябва да се произнесат по питането на Министерския съвет – може ли редови прокурор да разследва Обвинител номер едно.

До него се стигна след доклада на Венецианската комисия, според който без дълбока институционална реформа няма как да се премахне недосегаемостта на главния прокурор в България.

COMMENTS

WORDPRESS: 0