Кремъл заплаши България с последствия, ако преследва Николай Малинов

Кремъл разчита, че награденият с руски Орден на дружбата председател на Национално движение "Русофили" в България Николай Малинов няма да бъде

Кремъл заплаши България с последствия, ако преследва Николай Малинов

Кремъл разчита, че награденият с руски Орден на дружбата председател на Национално движение „Русофили“ в България Николай Малинов няма да бъде преследван в страната си. А едни такива действия биха имали пагубни последствия, по думите на Дмитрий Песков, прессекретар на президента на Русия, цитиран от ТАСС.

„Смятаме, че подобен жест на признание на заслугите на Малинов в делото за единство на руския мироглед, развитието на дружбата и сътрудничеството между двата народа не може да е причина за каквито и да е преследвания“, заяви Песков в отговор на въпрос. Въпросът бе защо награждават Малинов точно сега и в Кремъл не се ли опасяват, че подобно „демонстративно награждаване“ може да влоши отношенията между Русия и България.

Това би било нелогично и би имало пагубни последици. Така представителят на Кремъл отговори на въпрос наградата на Малинов няма ли да влоши отношенията между Москва и София, защото той е обвинен в шпионаж.

„Смятаме, че обратно – хора като него (Малинов) получават възможност и в бъдеще да работят за развитие на дружеските, традиционни, исторически отношения между народите на нашите две страни“, подчерта Песков.

На 4 ноември – Деня на народното единство, руският президент Владимир Путин връчи държавна награда на няколко чужденци, сред които бе и лидерът на „Русофили“ Николай Малинов.

COMMENTS

WORDPRESS: 0