Красимир Дачев: Икономиката ни е като на бананова република

Бедността е в основата на всичките ни проблеми. Това е изкривеният гръб, който трябва да изправим. Защото сега икономиката ни е като на банонова репуб

Бедността е в основата на всичките ни проблеми. Това е изкривеният гръб, който трябва да изправим. Защото сега икономиката ни е като на банонова република – изнасяме суровини, вместо да ги преработваме тук и се чудим защо БВП е толкова малък. Ставаме ”зелен пояс” – да не плачем за храна и редовно да храним кучето – това се изисква от нас.
Това заяви индустриалецът Красиимир Дачев на пресконференция, организирана от учени, индустриалци и общественици от „Инициатива Единение”. Те излизат с обръщение към българската общественост за „Неотложните мерки за определяне и регулиране националните цели и приоритети на България“.

В ръководството на сдружението влизат акад. Стефан Воденичаров – председател на УС, Красимир Дачев – индустриалец, акад. Георги Марков, Даниела Бобева-Филипова и Цвета Маркова.

Част от тях поотделно представиха публично възгледите си за това какво трябва да се направи неотложно в следващите 2 години от управлението и бизнеса, така щото да „имаме общо бъдеще в следващите 25-35 години”, заяви академик Стефан Воденичаров, цитиран от Фрогнюз.

Представителите на сдружението изложиха своите конкретни идеи за развитието на стратегически държавни области като икономика, земеделие, здравеопазване, съдебна система, образование.

В областта на държавността и институционалното устройство, авторите например препоръчват следващото приемане на бюджета на България да стане по нов Закон за държавния бюджет, в който да бъде приложен принципът 50% от данъците и таксите да остават в общините, и това да се съчетае с централизиран контрол и отчет на резултатите от това финансиране. Също така намаляване на ДДС на 10% за книги, хляб и лекарства.

От сдружението са изготвили прецизни и компетентни препоръки за всички области в обществения сектор и се надяват политиците да проявят интерес към тях.
Защото бедните у нас са много, а „Търпимостта на народа всеки следващ ден намалява, ние нямаме амбиции към политиката, но се надяваме да провокираме и подтикнем към действие онези, които имат”, коментира още Красимир Дачев.