Крадат пари от безконтактните карти за разплащане в рамките на няколко секунди

Крадци източват пари от безконтактни карти за разплащане, използвайки апарат, който може да се скрие и в по-голяма дамска чанта, предупреждават експер

Крадци източват пари от безконтактни карти за разплащане, използвайки апарат, който може да се скрие и в по-голяма дамска чанта, предупреждават експерти от икономическа полиция. Необходими са поне 15 см разстояние от картата, за да се вземат пари от нея, а кражбата отнема няколко секунди. Апаратът обикновено се купува от интернет, често от китайски сайтове, където цената му е около 800 долара, съобщава БТВ. За кражбата е нужно апаратът да се свърже с мобилната мрежа. От компаниите за картови разплащания твърдят, че при тях не са регистрирани подобни злоупотреби. Казват, че ако все пак потребителите имат съмнения, могат да се защитят като държат картите си една до друга в портфейла.
„Когато имаме две карти една до друга, плащане не може да бъде извършено, дори на нормален терминал, защото терминалът не може да прочете и обмени ключовете с двете карти едновременно“, обяснява Ваня Манова, мениджър в компания за картови разплащания. Освен това от безконтактните карти може да се откраднат най-много 25 лева. Полезен ход в случай на кражба е потребителите да се свържат с банката издател на картата. Ако искането им бъде одобрено, сумата може да бъде възстановена, казва Надя Петрова. Добрата новина е, че подобни кражби все още се срещат рядко у нас.

COMMENTS

WORDPRESS: 0