Костадин Ангелов: Високата заболеваемост е в 3 области, хората късно търсят лекар

Високата заболеваемост у нас е съсредоточена в три области - София, Бургас и Силистра, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, който вч

Високата заболеваемост у нас е съсредоточена в три области – София, Бургас и Силистра, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, който вчера бе на посещение в Силистра.

Според него четиринайсетдневната заболеваемост в района, изчислена към днешна дата, е 904 на 100 000 души и има сериозен натиск върху трите лечебни болници в областта – в Силистра, Дулово и Тутракан. 129-те легла за COVID пациенти са почти заети – плюс 10 интензивни, които могат да бъдат увеличени до двайдесет. В спешна помощ 35-40 повиквания за денонощие, като 90 на сто от тях са Ковид, каза Ангелов.

Той добави, че областта има нужда от нов рентгенов апарат в пневмофтизиатричното отделение и ще се направи необходимото той да бъде купен.

Осигурени са необходимите медикаменти, консумативи и лични предпазни средства. До понеделник ще бъдат осигурени и допълнителни количества „Ремдесивир“. Привлечени са и нови деветима лекари за работа в болницата в Силистра, стана ясно още от думите му. Министърът се е запознал и с изграждането на ново отделение от модулен тип с 48 легла, което ще заработи до седем дни. Две стаи с по четири легла ще бъдат реанимационни.

Според министър Ангелов се наблюдава тенденция хората много късно да търсят медицинска помощ, а едновременно с това – клиничната картина протича много бързо.

„Колегите, с които разговарях в отделенията, са изморени, но пък са доволни от резултатите, които постигат“, коментира Костадин Ангелов.

Той призова гражданите да продължат да спазват противоепидемичните мерки.

COMMENTS

WORDPRESS: 0