Корнелия Нинова: Потресена съм! Борисов излъга нагло и намеси недопустимо премиер на друга държава от ЕС

"Потресена съм. Премиер на България, която е председател на Съвета на ЕС, замеси по недопустим начин премиер на друга европейска държава, като излъг

„Потресена съм. Премиер на България, която е председател на Съвета на ЕС, замеси по недопустим начин премиер на друга европейска държава, като излъга нагло, че г-н Бабиш му е предоставил документи за скандална сделка. Бойко Борисов е срам за България и за нейния европейски образ. Председателството приключи.“

Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във фейсбук по повод на информацията, че чешкият премиер Андрей Бабиш не е давал никакви документи за ЧЕЗ на България.

По-рано днес чешкият премиер Андрей Бабиш отрече да е пращал документи на Бойко Борисов за ЧЕЗ. „Бойко Борисов ми се обади вчера заради продажбата на ЧЕЗ-България. Но аз отказах да пращам каквито и да е документи, заяви пред чешки журналисти премиерът Андрей Бабиш“, цитиран от lidovky.cz. Там е цитиран Борисов чрез „Ройтерс“, който вчера заяви в парламента, че е получил от Бабиш секретни документи, че в сделката участват руско-грузинска офшорна компания, български и руски банки.

„Българският премиер ми съобщи, че има проблем с фирмата купувач и финансирането на сделката, а аз му обясних, че сделката е сключена на чешка територия. От самото начало чрез Министерството на финансите и ние казвахме, че не харесваме тази сделка, но надзорният съвет на ЧЕЗ ни увери, че всичко е прозрачно – и купувачът, и кредитите“, казва Бабиш. Напомня се и изявлението на говорителя на ЧЕЗ от вторник, който каза, че сделката по покупката е подкрепена от българския клон на международната банка „Уникредито“.