Корейски фирми може да строят пътища у нас, Сеул иска боклука на София

Южнокорейски фирми да участват в изграждането на инсталацията, която от отпадъците на София ще се произвежда РДФ гориво. Това е поискал преми

Южнокорейски фирми да участват в изграждането на инсталацията, която от отпадъците на София ще се произвежда РДФ гориво.

Това е поискал премиерът на страната Ли Нак-йон от българския си колега Бойко Борисов на среща между двамата в Сеул. От взаимен интерес са също възможностите, които корейските строителни фирми имат за инвестиции в областта на пътната инфраструктура в България посочи министър-председателят Борисов. Той допълни, че те биха могли да се включат в редица инфраструктурни обекти у нас чрез механизма на публично-частното партньорство.

Република Корея е наш приоритетен икономически партньор в Азия и усилията ни са насочени към привличане на корейски инвестиции и балансиране на търговията, заяви премиерът Борисов. Според него е налице взаимен интерес партньорството между България и Република Корея да бъде стратегическо, включително с оглед на активизирането и задълбочаването на отношенията между азиатската държава и Европейския съюз.

Разчитаме, че правителството на Република Корея ще бъде наш партньор в усилията да постигнем реални резултати в сферите с голям потенциал за взаимодействие, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов. По думите му перспективни за сътрудничество са високите технологии, машиностроенето, транспорта, образованието. В сферата на информационните и комуникационни технологии компании от двете страни също биха могли да си сътрудничат, включително в научно-изследователската и развойна дейност. Премиерът Борисов изрази надежда корейски фирми да последват опита на други водещи в това отношение държави и да открият в България свои развойни центрове.

Българският премиер акцентира и върху интереса на страната ни да привлече повече туристи от Република Корея. 

COMMENTS

WORDPRESS: 0