Консултация на Радев с ГЕРБ : Не на гласуванетo по пощата и видео при броенето на бюлетините

В ГЕРБ са срещу видеонаблюдение при преброяването на бюлетините и срещу гласуване по пощата за българите зад граница. За парламентарните избори,

В ГЕРБ са срещу видеонаблюдение при преброяването на бюлетините и срещу гласуване по пощата за българите зад граница. За парламентарните избори, които ще се проведат в условията на пандемия, вече има готови законови поправки, които да разширят обхвата на мобилните избирателни кутии и да има дезинфекция и лични предпазни средства в изборните секции. Това стана ясно от позицията на управляващата партия при консултациите им с президента Румен Радев.

Целта на консултациите е да се търси такова общо решение, консенсус между институции, политически партии, цялото общество, сънародниците зад граници така, че да имаме гарантиране на тяхното здраве и правото на вот на всеки български гражданин, прозрачност и честност на изборния процес, каза в началото президентът. Според него най-важното е да се повиши доверието в предстоящите избори, защото от него зависи легитимността на следващия парламент.

Нападки и реплики

В първите си думи на председателят на парламента Цвета Караянчева нападна президента.  „Внушенията, че партия ГЕРБ ще прави изборите и правейки изборите, тя ще ги манипулира, ще ги купи, ще прикрие резултатите, допълнително бие върху авторитета на институциите. За съжаление, г-н президент, вие също участвате в такова говорене и в последните месеци това, което наблюдаваме е, че има едно координирано усилие за подкопаване на доверието на българските граждани в избирателния процес. Виждаме нагледно какво се случва, когато се подкопае доверието в избирателния процес в една такава развита демокрация, каквато е САЩ. През последните дни вие дадохте възможност на политически фигури, които по социология няма да имат кой знае какво и или въобще представителство в българския парламент. Те се превърнаха в рупор на прокламирани идеи едва ли не, че обявяват предстоящите непроведени избори за манипулирани“, заяви още Цвета Караянчева.  „Дадохте думата на политически фигури, които според социологията нямата да имат участие в парламента. Тези опити да е отрече вота, който все още не е проведен са много опасни“, каза още тя.

“Цветан Цветанов каза, че манипулации в изборите съществуват, не знам какво е имал точно предвид, той изхожда от своя бивш опит отговори на Караянчева Радев. “Ние сме демократична държава, за мен е важен гласът на всеки един българин, важна е всяка една партия. Аз не деля партиите на такива, които са системни и присъстват от дълги години в политическия живот и на такива, които сега прохождат. Това, че някои партии не разбират нищо от избори, защото сега за първи път ще се явяват, ами вашата партия все някога е била за първи път на избори“, отговори  Румен Радев. Той добави, че не може да се пренебрегне нито една партия, нито един глас. „Вие знаете, че според Българската конституция политическият живот се основава върху принципите на плурализма. Ние уважаваме всеки един българин“, допълни още Радев.

Председателят на ГЕРБ в парламента Даниела Дариткова отбеляза, че много важно е да се познават действащите закони на страната и Изборният кодекс. „Независимо от това кой на какъв етап от своето политическо развитие се намира като български гражданин, той трябва да познава действащите закони на страната. В този смисъл всякакви относително екзотични идеи за промяна на изборния кодекс непосредствено преди датата на изборите, ние като най-голямата парламентарна група в 44-ото Народно събрание смятаме за неприемливи“, каза тя.

„В момента имаме готов законопроект, който касае Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, в който предвиждаме всички карантинирани лица да гласуват в подвижни избирателни секции, а настанените в болнични заведения, да се даде достъп до урни“, допълни д-р Дариткова.

Ваксини за подвижните секции

Томислав Дончев каза, че хората от 250 или 300 екипа от подвижните избирателни секции трябва да бъдат ваксинирани.

Даниела Дариткова обяви за екзотична идеята за гласуване по пощата на българите в чужбина, а Румен Радев й отвърна, че е екзотично да напишеш нова конституция за ден и да я внесеш в парламента. Той призова да се гарантира правото на глас на българите зад граница и да не се зачеркват бързо идеите.

Томислав Дончев отхвърли възможността за гласуване по пощата за българите в чужбина, като невъзможно за изпълнение, тъй като това можело да доведе до съмнение в изборните резултати.

Видеонаблюдение няма да има

„Интересен“ беше мотива с който Цвета Караянчева отхвърли възможността за видеонаблюдение при броенето на бюлетините или разрешаването процеса да се записва с телефони от наблюдателите. „Видеонаблюдението е много трудно, тъй като няма навсякъде интернет и това ще доведе до липса на равнопоставеност. Няма как да се случи“, отсече тя. Записването с стелефони, щяло да доведе до много искове в съда. „Мислим по тази тема. На практика осъщшествяването на видеонаблюдение не стои на дневен ред“, добави тя.

COMMENTS

WORDPRESS: 0