Конституционалист: Парламентът ще бъде разпуснат в петък

Президентът Румен Радев връчва последния проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Социалистите вече обявиха, че ще върнат мандат

Президентът Румен Радев връчва последния проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Социалистите вече обявиха, че ще върнат мандата веднага и няма да предлагат кабинет. 

Държавният глава трябва да издаде и указ за разпускане на Народното събрание, в който да насрочи дата за предсрочни парламентарни избори.

Мандатът се връчва на парламентарна група, не е задължително да бъде излъчен кандидат за министър-председател, заяви проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право и бивш конституционен съдия, по БНТ.

Най-късно в петък парламентът ще бъде разпуснат, прогнозира той. Не е възможно, ако следващото народно събрание също не е успее да излъчи кабинет, да продължи да действа същото служебно правителство, ще се назначи ново, каза още проф. Киров.

По думите му служебното правителство може да прави ревизия на предишното, това, което не може, е да актуализира бюджета например, защото няма парламент, който да разглежда законопроекти.

COMMENTS

WORDPRESS: 0