Кога и как да видим падащи звезди следващата седмица

Земята ще премине през зрелищния метеорен поток Персеиди след по-малко от месец. Не е необходимо обаче да чакаме чак дотогава, за да видим падащи звез

Земята ще премине през зрелищния метеорен поток Персеиди след по-малко от месец. Не е необходимо обаче да чакаме чак дотогава, за да видим падащи звезди, защото планетата ни сега преминава през Делта Акваридите, съобщи Сайънс алърт.

Пикът на Делта Акваридите е на 28 и 29 юли.

Те се виждат най-добре в южното полукълбо, но и в северното полукълбо хората могат да им се порадват, защото над тях по небето ще преминават по около 20 падащи звезди на час.

Тъй като светлината на Делта Акваридите е слаба, е добре небето да е тъмно, далече от изкуствена светлина. Затова особено добри за наблюдение са дните около новолунието на 3 август.

Делта Акваридите ще продължат да се стрелкат по небето до 23 август и ще съвпаднат с Персеидите, чийто пик е в средата на август.

Персеидите са по-ярки и изобилни. Звездобройците в северното полукълбо лесно могат да ги различат, защото Делта Акваридите идват от юг, а Персеидите от север.

Метеорен поток можем да наблюдаваме, когато орбитата на Земята съвпада с тази на комета.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0