Климатологът Рачев: В петък ще е 20 градуса, след седмица ще вали сняг!

Още е топло и няма дама, която да не харесва това време. То ще продължи до петък. Студен фронт утре ще премине през България и ще понижи температурите

Още е топло и няма дама, която да не харесва това време. То ще продължи до петък. Студен фронт утре ще премине през България и ще понижи температурите с няколко градуса. После ще има пак леко повишаване, а температурите в петък може да достигнат до 20 градуса. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ климатологът Георги Рачев. „В петък вечерта към събота ще нахлуе студен въздух обаче. Има много съмнения и разнобой колко валежи ще има в този момент сред синоптиците“, каза Рачев.
„Идва и друг циклон, първия който говорихме за събота все още не е роден, а е само във фантазията на синоптиците, затова е трудно прогнозирането му. Между 6 и 9 февруари има огромна вероятност да имаме сериозни валежи от дъжд и от сняг“, казва климатологът. „Изпращаме един много топъл януари месец. Средната температура ще бъде с 2-3 градуса отгоре. Това е добре за есенните посеви“, смята той.
„Преди две седмици картата за февруари беше кърваво червено, което показваше, че ще има голяма аномалия. Вече обаче има тенденция за понижаване на тази аномалията и мисля, че ще имаме един нормален февруари. Това обаче е месец на крайностите. Температурите във равнинната част ще бъдат между 2 и 5 градуса“, заяви Рачев.
„В други ден ще видим рядко явление, в което няма абсолютно никаква драма. Рядко е защото е 3 в 1 – ще има Синя Луна (в един месец да има две пълнолуния), ще има Суперлуна (т.е. тя е по-близо до земята и изглежда между 10% и 14% по-голяма и е по-ярка с около 30%) и третото, което е уникално, е че ще има пълно слънчево затъмнение, но ние няма да го видим, защото ще се вижда от Аляска“, каза Рачев.