Клането на свине ще се извършва вече само пред ветеринар и военнна полиция

Клането на свине ще се извършва вече само пред ветеринар и военнна полиция

22 огнища на африканска чума има установени при домашната свиня, а 20 при дивата свиня. Последната положителна проба на чумата е установена във видинс

22 огнища на африканска чума има установени при домашната свиня, а 20 при дивата свиня. Последната положителна проба на чумата е установена във видинския ромски квартал.

В България има 110 регистрирани кланици от които 67 са за клане на свине. Те ще могат да извършват дейността си при постоянно присъствие на ветеринар и военна полиция, за да няма нерегламентирано клане на домашни свине. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието Десислава Танева.

В страната към настоящия момент има регистрирани 65 свинекомплекса със съответните нива на биосигурност. От тях в 3 има установена свинска чума. За всички останали, включително и за тези от Южна България се определя 20 километрова санитарна зона. В тези зони не трябва да има „заден двор“ и отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност. Тези решения влизат в сила незабавно, обяви Танева.

Българска фирма има разрешение да разработи ваксина против африканска чума – болест, която е нелечима до момента.

„Не бих казала, че има съпротива при убиването на животните. Ветеринарът в единия от свинекомплекса поиска да бъдат убити животните само в боксовете, където пробите са положителни. Такова решение не може да бъде взето“, добави тя относно ситуацията в Голямо Враново, Русенско.

Министър Танева информира отново, че с между 75% и 100% от стойнността на едно прасе ще бъдат обезщетени всички собственици, чиито животни са еватнизирани. „Такова е европейското законодателство“, обясни тя.

Вицепремиер Томислав Дончев от своя страна помоли всички хора за съдействие. Той напомни, че проблемът с африканската чума засяга цялата страна. По думите му, единственият начин да се преборим с чумата е месото от всяко заколено прасе да бъде подлагано на термична обработка.

COMMENTS

WORDPRESS: 0