Кирил Петков: Фактите в посока „Булгартабак“ и „Техномаркет“ сочат за връзка между Пеевски и ББР

Преди да вземат такова крайно решение, САЩ винаги правят един много детайлен анализ и съм сигурен, че явно са събрали достатъчно факти, за да могат то

Преди да вземат такова крайно решение, САЩ винаги правят един много детайлен анализ и съм сигурен, че явно са събрали достатъчно факти, за да могат толкова крайно да отсечат за тези две личности. Това коментира в ефира на „Бизнес.БГ“ служебният министър на икономиката Кирил Петков относно новината, че САЩ налагат санкции на Васил Божков и Делян Пеевски, както и още длъжностни лица от България заради корупция.

Ние като българи, много е важно нашите институции да работят и да не разчитаме някой отвън да ни казва тези неща. Така че, това което се случва в момента, нашата цел като служебно правителство е точно това – институциите да работят в полза на обществения интерес. Не може да бъде безконтролно и просто да текат едни пари в различни посоки, заяви още министърът.

На въпрос дали има информация, че ББР е отпускала средства под формата на кредити на Делян Пеевски, министър Петков заяви:

Все още нямаме достъп до кредитните досиета на ББР, така че все още не мога да кажа кои са хората, получили кредити в особено големи размери. Никога този тип личности не се финансират директно, обикновено това се случва през други фирми и хора. Но неоспоримите за мен факти, че има някаква връзка, са в посока „Булгартабак“ и „Техномаркет“.

В този момент няма действащ надзор, надявам се че след като започна и проверката на БНБ тази ситуация ще се промени , допълни министърът на икономиката.

Хората в БНБ следват буквата на закона по правилния начин, аз не мога да дам оценка на тяхната работа, категоричен е Петков.

Това, че назначиха проверка на база публичен отзвук, за мен е правилна стъпка. Надявам се, че надзорът, който чака одобрение от БНБ, ще може сравнително скоро да заработи, допълни Петков.

ББР е много ликвидна банка и няма ликвиден проблем, категоричен е той.

Най-късно в понеделник държавата ще излезе с нови икономически мерки за подкрепа.

Проблемът с бюджета не е дали има или няма пари, а дали законът ни разрешава да харчим тези пари, обясни министърът и даде като пример как заради 50-те лева добавка за пенсионерите се е наложило орязване на бюджета на всяко министерство.

Ще се фокусираме в сърцето на икономиката и това са малките и средните предприятия, подчерта икономическият министър относно готвените от държавата мерки.

COMMENTS

WORDPRESS: 0