Кашкавалът е полезен за сърцето, сиренето гони диабета

Въпреки че всеки от нас е чувал в детството си фразата „Изпий си млякото - полезно е", през последните години мнозина се поддадоха на съмнението дали

Въпреки че всеки от нас е чувал в детството си фразата „Изпий си млякото – полезно е“, през последните години мнозина се поддадоха на съмнението дали бабите им са били прави, заради десетките знайни и незнайни теоретици, които незаслужено лепнаха етикета „вредни“ на млякото и продуктите, произвеждани от него.

Сега обаче е време да ги реабилитираме и да ги върнем в графата „Полезни“. И то най-вече, защото натуралните млечни продукти – сирене, кашкавал, извара и т.н., са изключително важни за здравето ни, тъй като съдържат множество витамини, белтъчини, въглехидрати, аминокиселини, минерални соли и микроелементи. Да не забравяме и млечно-киселите бактерии лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус, които държат под контрол лошите бактерии в организма, произвеждат продукти, необходими за обмяната на веществата и подобряват храносмилането. Затова не трябва да се лишаваме от млечните продукти, освен ако нямаме доказана непоносимост или алергия, и те трябва да присъстват на ежедневната ни трапеза.

Макар че традиционно се говори много по-често за ползите от консумацията на сирене, ние ще обърнем внимание първо на вкусното изкушение – кашкавала. Той може да се направи от биволско, козе, овче или краве мляко, което цистерните на „Димитър Маджаров“ всеки ден събират от Стамболийски чак до Елхово.

Когато пристигне в мандрата, млякото се тества и охлажда, и влиза в цикъла на производство. Кашкавалът трябва да зрее достатъчно дълго – повече от 60 дни, за да придобие вкуса, който познаваме и обичаме. В него, както и в сиренето, не се влагат сухо мляко или растителни мазнини – само свежо мляко! За производството на 1 килограм кашкавал са необходими между 8 и 10 литра мляко. Почитателите на кашкавала със сигурност ще се зарадват да научат, че любимият им продукт е полезен за здравето на сърцето. Доказано е, че ежедневната консумация на 40 грама кашкавал снижава риска от сърдечно-съдови заболявания с 14%, а от инсулт с 10 процента, пише агенция „Кросс“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0