КАТ започва служебно отписване на автомобилите без „Гражданска отговорност“

МВР съобщи официално, че започва от днес, понеделник, 18 април служебното отписване на автомобилите с неплатена застраховка Гражданска отговорност за

МВР съобщи официално, че започва от днес, понеделник, 18 април служебното отписване на автомобилите с неплатена застраховка Гражданска отговорност за 2016 година. Процедурата стана възможна след излизането на съответната Наредба в броя на „Държавен вестник” в петък. Свързването на масивите с данни на застрахователите и пътната полиция позволи да бъде направен вече първият списък с 19 000 автомобила без задължителната полица. Те ще бъдат отписани първи, а собствениците им ще получат съответното  писмо от гаранционния фонд, който ще им даде срок от 14 дни. Ако не сключат „Гражданска отговорност”, КАТ ще отпише колата им служебно.
„При това прекратяване не взимаме нито документи, нито табели, те си остават при собственика. Ако се прекрати регистрацията заради „Гражданска отговорност”, гражданинът трябва да се яви по постоянен адрес, да подаде заявление и да представи полица.“, обясни началникът на „Пътна полиция“ Бойко Рановски.
Ако кола, дерегистрирана по служебен път бъде спряна на пътя, собственикът ще трябва да се бръкне за солена глоба, а номерата на автомобила ще бъдат свалени от полицаите. Според първите информации близо 500 000 коли нямат полица. Повечето от тях са в селата и малките градове и вероятно така и няма да платят за сигурност на пътя.
Информацията за отписаните коли няма да бъде подавана към Министерството на финансите, което означава, че собствениците ще трябва да продължат да плащат пътен данък, въпреки че не ползват колите си. Ако искат и той да отпадне, от КАТ съветват шофьорите да върнат документите и табелите, за да може колата да бъде напълно заличена.

COMMENTS

WORDPRESS: 0