Каракачанов за мерките му срещу циганите: Критикуват ме лицемери!

Лицемери нарече вицепремиерът Красимир Каракачанов политиците, които критикуваха неговата концепция за интегриране на циганите. Основните критики к

Лицемери нарече вицепремиерът Красимир Каракачанов политиците, които критикуваха неговата концепция за интегриране на циганите. Основните критики към предложението му дойдоха от неговия коалиционен партньор Валери Симеонов и ДПС. „Хората, които критикуват и твърдят, че съм преписвал дори не са я чели, а концепцията е само осем странички“, заяви Каракачанов.
„По-добре е в коалицията да не се ревнуваме, а да се разбираме“, отговори специално вицепремиерът на Симеонов, който преди ден обяви, че е преписал програмата на НФСБ, но я е насочил само към циганите, а проблеми с гета и неграмотност има и сред българите.
Предвидените в документа мерки за ограничаване на раждаемостта на циганките не са расистки, а нормални, обяви още Каракачанов пред Нова телевизия. „Аз категорично съм против това България в 2025 година да изглежда по начин, при който да има едни хора, които могат само да правят деца. Не е въпросът кои жени са плодовити и кои не. Не можеш да правиш деца и да ги хвърляш на улицата. В Плевен например центърът е пълен в учебно време с едни ей такива дечурлига, които просят пари. За щастие още не са по родилните домове. И като ги попиташ защо не са на училище, те ти се смеят и бягат. И после българите ги било страх да правят деца“, заяви Каракачанов.
Министърът обясни какво е заложено в неговата концепция – задължително образование за абсолютно всички, добавки за семейства с две- три деца. „Какво е това да имаш 8 – 9 деца? Не можеш да ми се хвалиш, че си плодовит и да ги захвърляш тези деца по домове и улици“, заяви той.
На въпрос как ще се плащат случаи, които не са спешни, а човекът е безработен, Красимир Каракачанов отговори, че има обществено полезен труд. „Не може някой да се напие в махалата, да му стане лошо, да викаш Спешна помощ и после да биеш медиците“, обясни той.
Според вицепремиера мерки като в неговата концепция имало в страни като Великобритания, Норвегия и Дания.