Калоян Велков е българинът, загинал в германския град Ханау

33-годишен българин загина при нападението в германския град Ханау, близо до Франкфурт. Той е живеел там през последните две години. Калоян Велко

33-годишен българин загина при нападението в германския град Ханау, близо до Франкфурт.

Той е живеел там през последните две години. Калоян Велков става случайна жертва на 43-годишния германец Тобиас Ратиен.

Общо 11 души загинаха в стрелбата. Сред тях и самият нападател. Той е имал крайнодесни мотиви, става ясно от намерени в дома му послания.

Във фаталната нощ българинът се оказва в едно от заведенията, станали мишена на нападателя.

Около 22 часа в сряда Ратиен открива стрелба в наргиле бар в центъра на града.

Убива петима души, след което се качва на автомобила си, кара около 3 км, насочва се към друго заведение и продължава да стреля безразборно.

Малко по-късно полицията открива неговото тяло, както и това на майка му в семейното им жилище. Разследването на германските власти показва, че оръжието е закупено от онлайн магазин. Това породи дискусии за затягане на мерките за търговия на оръжия в мрежата.

Българският генерален консул във Франкфурт Антоанета Байчева заяви, че разследването продължава, но всички доказателства показват, че извършител е Ратиен.

Оставил е писмо, в което признава деянието си и изразява крайнодесни възгледи. Ксенофобия, омраза, расизъм са мотивите му за стрелбата. Във видео той напада мигрантите от арабските страни и Турция. Твърди, че в Германия има тайни служби, които управляват страната и други конспиративни теории, добави тя.

Българинът е от в врачанското село Люти дол. Съпругата му Хариета Колева, с която е бил разделен, но са били в добри взаимоотношения, все още живее там, заедно с детето им. По думите й вчера около 6 ч. сутринта е било потвърдено, че Калоян е сред жертвите в стрелбата.

Негова първа братовчедка ми се обади и ми каза, че е станал инцидент. След около час той беше първият идентифициран“, каза жената и обясни, че бившият й мъж живее от две години в Германия, а собствениците на бара, в който е станал инцидентът, са негови приятели.

COMMENTS

WORDPRESS: 0