Как протича COVID-19 по дни – хроника на заболяването

Как протича COVID-19 по дни – хроника на заболяването

Европейски медици описаха проявите на коронавирус по дни, създавайки хроника на заболяването, съобщава Medik Forum, цитиран от Оффюнз. Специалистит

Европейски медици описаха проявите на коронавирус по дни, създавайки хроника на заболяването, съобщава Medik Forum, цитиран от Оффюнз.

Специалистите отдавна се обединиха под тезата, че коронавирусът протича идентично с грипа, с температура 38-39 градуса по Целзий. Категорично разграничение в симптоматиката няма, COVID-19 може да се потвърди само с тестуване.

Както вече беше установено, много хора прекарват болестта като грип. Симптомите на коронавирус се проявяват по различен начин в инкубационния период от 5 до 22 ден. Най-често това се случва на 3-5 ден от заразяването. Коронавирусната инфекция мутира в човешкия организъм и започва да поразява органите му едва размножила се, твърдят учените.

През първия ден в повечето случаи се повишава температурата, появява се обща слабост, втрисане, бърза уморяемост, постоянно желание за сън, което може да бъде съпроводено с невъзможност да заспиш. Болният се измъчва от кашлица, има болки в гърлото, температура, болка в мускулите, очите, главоболие. Това състояние понякога може да бъде съпроводено с диария, повръщане, коремни спазми и гадене.

Ако имунитетът е слаб, затрудненията в дишането настъпват веднага. Пациентите ги описват като невъзможност да си поемат дълбоко дъх.

2-7 ден

Симптомите се запазват, възможно е температурата да се повиши и да спада след прием на температуропонижаващи. Дишането става все по-затруднено, заради проникването на инфекцията в белите дробове. Засилва се хроничната умора.

8 ден е преломен. Ако заболяването протича в лека форма – настъпва подобряване. Ако обаче е в тежка форма, функцията на белите дробове се нарушава и настъпва кислороден глад. Това е състояние, което изисква апаратна вентилация на белите дробове.

9-11 ден

При по-леките случаи, това е моментът, в който белите дробове се възстановяват, при по-тежките също има подобряване на състоянието, което може да е съпроводено с коремни болки.

12-14 ден

Температурата вече не се повишава, но има остатъчна кашлица и хронична умора.

15-22 ден

Настъпва пълно оздравяване.

Специалистите предупреждават, че подобряването в състоянието към 14 ден все още не е доказателство за пълна победа над коронавируса. При отделни случаи се докладва за повторно влошаване. Това обяснява някои теории, че след боледуване от COVID-19 не се създава имунитет.

По-рано беше съобщено, че според учени симптомите при децата много трудно могат да се установят. Китайските медици и молекулярни биолози установиха, че заразяването при тях не предизвиква тежки пневмонии, но вирусът се задържа дълго в изпражненията им.

COMMENTS

WORDPRESS: 0