Какво ще се промени на 1 февруари след Brexit?

Анализ на Дейв Кларк от Франс прес Brexit ще стане факт в полунощ в петък - 1317 дни след решението на британците да напуснат Европейския съюз. Как

Анализ на Дейв Кларк от Франс прес

Brexit ще стане факт в полунощ в петък – 1317 дни след решението на британците да напуснат Европейския съюз. Какво ще се промени на 1 февруари?

Ежедневните връзки между Великобритания и ЕС ще се запазят както досега до края на 2020 година. През този 11-месечен преходен период Лондон и Брюксел ще договорят бъдещите си отношения. Някои практически промени обаче ще се случат още преди това.

66 милиона граждани по-малко

В полунощ в петък (централноевропейско време и 23 ч. в четвъртък британско) ЕС ще загуби за първи път държава членка, при това една от най-големите и най-богатите в блока. С напускането на 66 милиона граждани населението на ЕС ще се понижи до около 446 милиона.

Територията му ще намалее с 5,5 на сто. Ако някога Великобритания реши да се върне, ще трябва да премине през обичайната процедура за присъединяване.

Институциите

В Брюксел свалянето на британското знаме пред Европейския парламент ще символизира една реална промяна: Великобритания напуска ЕС и се превръща в една от „третите страни“.
В заседанията вече няма да участва нито един от 73-те британски евродепутати, които бяха избрани през май. 46 от местата ще бъдат запазени за бъдещи държави членки, а 27 ще бъдат преразпределени. Лондон вече няма да може да предлага кандидат за еврокомисар.

В европейската изпълнителна власт вече няма британски представител, след като Борис Джонсън отказа да номинира такъв. Британският премиер вече няма да бъде канен на европейските срещи на високо равнище и членовете на правителството няма да участват в министерските срещи.
Като граждани на страна извън блока, британците няма да могат да се кандидатират за чиновнически постове в Брюксел. Много от тях обаче са придобили второ гражданство, за да могат да останат. В замяна на това Великобритания, която е вторият най-голям нетен вносител в бюджета на ЕС след Германия, ще продължи да плаща до края на преходния период.

Права на гражданите

Около 1,2 милиона британски граждани живеят в страни от ЕС, предимно в Испания, Ирландия, Франция, Германия и Италия, по данни на ООН. Според британската статистическа служба във Великобритания живеят 2,9 милиона граждани на 27-те държави от ЕС, които се равняват на около 4,6 на сто от населението на страната. По силата на споразумението за напускане, емигрантите, живеещи от двете страни на Ламанша, ще запазят всички права за пребиваване и работа в приемните държави до края на преходния период.

Живеещите във Великобритания европейски граждани трябва да се регистрират, за да се възползват от тези права. За британците, живеещи в ЕС, процедурите варират в различните страни. Правото на свободно движение ще се прилага до края на декември тази година. Подробностите за реципрочните права ще бъдат договорени след Brexit.

Преговорите

Великобритания преговаря вече няколко години за условията на своето излизане от ЕС с преговорния екип на Европейската комисия, оглавяван от Мишел Барние. Преговорите обаче ще навлязат в нова фаза след петък. До края на преходния период за Великобритания ще важат разпоредбите на европейското право и решенията на Съда на Европейския съюз. Мишел Барние обсъжда със страните членки мандата си за преговорите за бъдещите отношения, особено в търговската сфера.

За разлика от споразумението между Великобритания и Европейската комисия, ратифицирано от страните членки и Европейския парламент, може да се наложи търговското споразумение да бъде ратифицирано от над 30 национални и регионални парламента.

COMMENTS

WORDPRESS: 0