Какви са рисковете от разрастване на водната криза в страната?

Големият резерв е в намаляване на загубите по водоснабдителните системи, смята председателят на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов Бо

Големият резерв е в намаляване на загубите по водоснабдителните системи, смята председателят на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов

Ботевград, Плевен и Ловеч са на прага на водна криза от мащабите на тази в Перник. Водоемите критично понижават нивата си. Спешно се проверяват ВиК дружествата в цялата страна и се извършват ремонти, където е необходимо, за да се предотвратят течовете.

„Има основания за притеснения, трябва да търсим решения. Доста е тревожно, че не вали сняг. Ако продължи да не вали сняг, ще имаме много голяма криза. Досега фактът, че има климатични изменения, подминаваше България, но вече и ние сме част от притесненията. Работи се по адаптиране към тях в цяла Европа“, заяви председателят на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов. Той е убеден, че големият резерв е в намаляване на загубите по водоснабдителните системи, но всичко било свързано с много пари.

„Това безпокойство ще бъде продължително през годините. Трябва да подменяме водоснабдителните системи. Апелирам да се създаде нещо като национална програма в тази насока“, каза още инж. Иванов в студиото на „България сутрин“.

Управителят на ВиК – Сливен инж. Севдалин Рашев успокои, че проблемът с язовир Асеновец край града не е толкова страшен, колкото изглежда от разпространените снимки.

„Обемът на язовира е 28 млн. куб. м, като една трета са запълнени в момента. Обем, който е напълно достатъчен, за да може да изчакаме снеготопенето. Наличното в обема е достатъчно, за да може да водоснабдяваме до месец май“, увери инж. Рашев в телефонна връзка за Bulgaria ON AIR.

„В началото на 2019 г. сме взели мерки Сливен да бъде водоснабден град с двойно захранване. Имаме водоснабдителни системи в изключително добро състояние. Включили сме помпени станции към мрежата на града, като мощността непрекъснато се повишава към края на 2019 г. При необходимост може да захраним града само с водоснабдителните системи“, обясни управителят на ВиК – Сливен.

Той обаче не споделя мнението, че глобалното затопляне е проникнало на нашата територия толкова силно.

Според инж. Иванов проблемът е осъзнат отдавна, но продължаваме да го подценяваме. А кризата в Перник е отпушила енергията. По думите му един град може да съществува без ток, но не и без вода.

COMMENTS

WORDPRESS: 0