Йордан Цонев от ДПС призова Борисов да не допуска смяната на турските имена на местности

Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев призова премиера Бойко Борисов да нареди на областния управител на Стара Загора да отм

Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев призова премиера Бойко Борисов да нареди на областния управител на Стара Загора да отмени решението на Общинския съвет в града за промяна на имената на 838 местности в областта. Идеята е да се преименуват всички топоними, носещи турско-арабски имена.

Цонев подчерта, цитиран от „Дневник“, че призивът идва от политическата сила, която представлява и допълни, че избирателите на ДПС били притеснени от случващото се. Той призна, че редица хора са му се оплакали, че се притесняват дали кампанията по смяната на имената на местности няма да стане по-мащабна и да засегне тях самите.

По примера на Стара Загора в Шумен също ще обсъждат предложение за смяна на турските имена на местностите. Това ще стане на 28 юни.

Цонев каза още, че ДПС ще подкрепи вота на недоверие, който БСП ще внесе. Той ще е по темата „Сигурност“ и депутатът припомни, че в края на миналата година именно ДПС са искали да внесат вот на недоверие именно по тази тема.

„Радвам се, че БСП прозряха нашите мотиви, макар и 6 месеца по-късно. Но проблеми има и в много други системи“, допълни Цонев.

Според зам.-председателя на ДПС вчерашното изказване на председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, че депутатът от партията Делян Пеевски е или един от най-проверяваните и чисти хора в държавата, или има много добри адвокати и счетоводители е еднакво вярно и по двете предположения. По думите му само десните медии били недоволни, че комисията не е открила никакви нарушения при проверките на два сигнала срещу Пеевски.

„За десните медии не е важно да има антикорупционни органи, които да проверяват. Те искат да се посочват за виновни онези, които те желаят. Кога ще повярват на една проверка? Като се извърши от Атанас Атанасов и Христо Иванов ли? Тогава аз няма да повярвам“, заяви Цонев.

Той уточни, че идеята на „Обединени патриоти“ за създаване на нов орган, който да следи за спазването на правилата на българския език и да налага глоби, е абсурдна. По думите му няма значение на какъв език говорят помежду си чиновниците, стига да обслужват гражданите на български.