ИТН и ДБ се разбрали за смяната на главния прокурор и ВСС! 148 депутати са „За“ промените, май ще има правителство!?

ИТН и ДБ се разбрали за смяната на главния прокурор и ВСС! 148 депутати са „За“ промените, май ще има правителство!?

За смяната на главния прокурор и Висшия съдебен съвет, както и за закриването на специализираните съдилища "Има такъв народ" (ИТН) и "Демократична Бъл

За смяната на главния прокурор и Висшия съдебен съвет, както и за закриването на специализираните съдилища „Има такъв народ“ (ИТН) и „Демократична България“ (ДБ) са единни. Това се разбра от изявления на Тошко Йорданов и Христо Иванов след проведения около час разговор между двете партии, който не бе публичен, съобщава „Дневник“.

Разговорът с „Демократична България“ бе първи, но ще има и следващ, обяви Христо Иванов. Той щял да се проведе след срещите с останалите парламентарно представени партии, с изключение на ГЕРБ. Кога точно ще бъде вторият цикъл от разговори не бе отговорено. Затова не стана известно и в какви срокове „Има такъв народ“ ще предложи ревизираното си правителство и кога ще бъде гласувано от депутатите, макар заявката на Тошко Йорданов преди дни да бе, че кабинет следва да е сформиран до две седмици.

„Това е, така да се каже, тяхното шоу, защото те са мандатоносители. Те определят темпото“, коментира Христо Иванов и посочи, че срокът от 14 дни не е обсъждан по време на срещата.

Христо Иванов заяви, че едва след това ще стане известно дали „Демократична България“ ще подкрепи в пленарната зала на Народното събрание бъдещето предложение на партията на Слави Трифонов за кабинет. „Като минат разговорите при всички останали политически сили, ще видим каква е картината, която се е оформила.“ Тошко Йорданов и Христо Иванов отрекоха на провелата се при закрити врати среща да се обсъждани имена за премиер и министри.

„Никой не може да забрани на никого да подкрепи някаква политика“, заяви Тошко Йорданов на въпроси за поканата към ДПС и БСП за разговори за политики и подкрепа за правителство на „Има такъв народ“. Допреди дни публично заявяваното отношение към тези политически сили бе отрицателно.

„Ако постигнем обща визия и има кабинет, може да започнете да броите чегъртането на модела ГЕРБ“, твърди Тошко Йорданов.

Четири парламентарни партии с общо 148 депутати се обявиха за радикални промени в съдебната система – закриване на специализираното правосъдие, нов Висш съдебен съвет и сваляне на главния прокурор от поста му. Това се случи по време на изслушването на правосъдния министър Янаки Стоилов и вътрешния Бойко Рашков в парламента. Те бяха извикани там, след като ВСС не допусна в четвъртък предложението на Стоилов по сигнал на Рашков за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от поста му. Министрите от служебния кабинет бяха подкрепени от “Има такъв народ”, БСП, “Демократична България” и “Изправи се! Ние идваме”, а ГЕРБ и ДПС не взеха отношение по изказванията и още не е ясно как ще гласуват законопроекти, с които да има съдебна реформа. Най-много критики от всички отнесе Висшият съдебен съвет.

Снимка: „Дневник“

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0