„История славянобългарска“ отпада от учебниците за 6-и клас

В проекта за нова програма по литература за 6-и клас е отпаднала "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски и "Хубава си, моя горо" на Любен Кар

В проекта за нова програма по литература за 6-и клас е отпаднала „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски и „Хубава си, моя горо“ на Любен Каравелов. Шест са текстовете  от български автори задължителни за изучаване – „Косачи“ от Елин Пелин, „Братчетата на Гаврош“ от Христо Смирненски, „Художник“ на Веселин Ханчев, две глави от Вазовото „Под игото“, „Серафим“ на Йовков и „Отечество любезно, как хубаво си ти!“ на Вазов. Това предвижда проект за новите програми, качени на сайта на Министерството на образованието.

Омировата „Илиада“ ще се учи в 8-и клас. В момента тя е в програмата по литература за 9-и клас. Осмокласниците трябва да различават светогледни идеи, характерни за Античността, Средновековието, Ренесанса, както и да тълкуват изучените творби съобразно културноисторическите им характеристики.
Сред произведенията, които ще изучават, са „Любов“ от Сафо и „Антигона“ от Софокъл. Учениците от 8-и клас трябва да са наясно също с библейски сюжети за грехопадението, Каин и Авел, Мойсей.

COMMENTS

WORDPRESS: 0