„Ислямска държава“ обработвала с месеци тийнейджър в Пловдив! Искали да извърши самоубийствен атентат

16-годишното момче от Пловдив, което беше задържано заради планиране на терористичен акт, е вербувано от терористичната групировка „Ислямска държав“

16-годишното момче от Пловдив, което беше задържано заради планиране на терористичен акт, е вербувано от терористичната групировка „Ислямска държав“. Близките на момчето подали сигнал до властите, че с него се случва нещо тревожно. Става дума за ученик, който се е радикализирал. В резултат на организацията и
взаимодействието с ОДМВР-Пловдив са били извършени обиски вдве
помещения, които детето е използвало съзнателно.

Ученикът е от елитна пловдивска гимназия от добро семейство с възможности. Ученик, който е супер интелигентен, по думите на разследващите.

При обиските са открити две устройства. Едното е т.нар. тръбна бомба – устройство, което често се използва при атентати в САЩ. Намерено е и взривно устройство в процес на изготвяне, това са т.нар. бомби с пирони. Веществото за направата на такава бомба е използвано за някои от атентатите в Белгия, Франция и Сарафово. Като за атентата в Сарафово използваното вещество е между 2 и 3 кг. А сега става въпрос за 14,5 килограма от това вещество.

Припомняме, че ученикът е бил арестуван в четвъртък, като е
планирал нападение в Пловдив. Съдът вчера е преценил, че срещу
момчето следва да бъде взета мярка за неотклонение „под надзор
на детска педагогическа стая“.

Към момента младежът е при родителите си.

Според адвоката на семейството Емил Велинов, преди месец бащата сам се обърнал към ДАНС. Забелязал, че синът му си чати в група на радикализирани лица.

В таванско помещение е имало голямо количество пиратки и други вещества, които се използвали при правене на самоделни бомби.

COMMENTS

WORDPRESS: 0