Институтът ‘Пю’: Българите са най-големите почитатели на Путин в света

Българите са нацията с най-одорително отношение към Русия в света, а също така и нацията с най-голямо доверие в лидера Владимир Путин. Това с

Българите са нацията с най-одорително отношение към Русия в света, а също така и нацията с най-голямо доверие в лидера Владимир Путин.

Това сочи международно изследване на американския инситут „Пю“ за актуалните нагласи към Русия и нейния държавен глава. То е направено по повод готвената ключова политическа реформа с промени в конституцията.

73 на сто от сънародниците ни имат положително отношение към Русия, а 62% одобряват Путин.

В глобален мащаб хората изразяват ниско доверие в способността на руския лидер да направлява в правилна посока международните отношения, коментират авторите на изследването. В общо 33 изследвани държави по-малко от половината анкетирани виждат Русия в благоприятна светлина.

Особено критични са жителите на Северна Америка и Западна Европа. Само 18% от американците и само един от трима канадци имат положително отношение към Русия. В Западна Европа 31% от населението вижда Русия в добра светлина, в т.ч. в Швеция – 12%, в Холандия – 23%, във Великобритания – 26%.

Нагласите в Източна Европа са по-разединени, особено в България и Словакия. 73 на сто от българите и 60 на сто от словаците виждат Русия в положителен аспект. Това е най-високият рейтинг в целия свят. Повечето жители на Литва, Полша, Чехия и Украйна са на обратното мнение. Там болшинството хора нямат позитивно отношение към Русия, сочи проучването. Едва 34% от чехите изразяват одобрение.

В Германия мненията са разединени в зависимост дали анкетираните живеят в бившата Източна или Западна Германия. 33 на сто от бившите западногерманци имат добро отношение към Русия, докато цифрата сред бившите източногерманци е 43 процента. 60% от живеещите в западната част и 51% от тези в източната не одобряват Русия.

Доверие в Путин

Изследването е отчело и с какво доверие се ползва лично президентът Владимир Путин в световен мащаб.

Според резултата той не е особено одобряван, макар да има страни, които правят изключение. Тук номер едно по доверие към лидера отново е България – с 62% одобрение. Следващата страна, където Путин регистрира най-висок рейтинг, са Филипините – 61%.

В 22 от 33 изследвани държави повечето хора не одобряват руския президент.

COMMENTS

WORDPRESS: 0