Индекс на корупцията 2019: България е 74-та сред 180 държави и територии

България продължава да има систематичен проблем с корупцията и да показва неефективна борба с нея, показва Индексът за възприятие на корупцията

България продължава да има систематичен проблем с корупцията и да показва неефективна борба с нея, показва Индексът за възприятие на корупцията за 2019 г. на международната организация за борба с корупцията Transparency International.

Индексът ни е 43 от 100 възможни пункта, което ни отрежда 74-тото място сред общо 180 държави и територии. Толкова беше той и през 2017 г., когато се наредихме 71-ви.

Първото място делят Нова Зеландия и Дания с индекс по 87/100. На последните три са Сомалия с 9/100, Южен Судан 12/100 и Сирия 13/100.

България има известно подобрение спрямо 2018 г., когато индексът ни бе 42 пункта и заехме 77-ото място. Стойности под 50 пункта са показател за систематичен проблем с корупцията и за неефективна борба с нея. Ниският индекс показва също концентрация на власт в ръцете на богатите и слабо влияние на по-бедните хора върху политическите решения.

Как се представят „съседите“ ни?

С най-добър резултат сред държавите, с които граничим, е Гърция, която с индекс 48 заема 60-ото място. Румънският е 44, а мястото ѝ – 70-то. Сърбия и Турция имат индекс по 39, който ги отвежда на 91-во място. Северна Македония има 35 и е извън първите 100 държави и територии, под №106.

Освен държави в Европа и Америка, България изпреварват и някои африкански и азиатски страни. Обединените арабски емирства са 21-ви в света с индекс 71. Ботсвана е 34-а с индекс 61, Саудитска Арабия е 51-ва с индекс 53, а Южна Африка – №70 с индекс 44.

Какво показва сравнителният анализ на резултатите от изследването? Предстои той да бъде представен днес от българското представителство на Transparency International – Асоциация “Прозрачност без граници“.

Изследването се публикува ежегодно от 1995 г. и отразява анализи, оценки и възприятия относно нивото на корупция според представителите на бизнеса, местните и чуждестранните анализатори в съответните страни.

България е включена в изследването за 22-ри пореден път.

При съставянето на корупционния индекс са използван голям брой доклади и аналитични оценки, публикувани от авторитетни международни изследователски и финансови институции, сред които Световната банка, Световният икономически форум, Економист интелиджънс юнит, Фрийдъм хаус, Световният проект за правосъдие, Фондация „Бертелсман“, Университетът в Гьотеборг и други.

COMMENTS

WORDPRESS: 0