Името Мария има предхристиянски корени, вижте още любопитни факти

Името Мария не се свързва само с Богородица, има и своите предхристиянски корени. Това каза д-р Иглика Мишкова, етнолог от Института по етнология и фо

Името Мария не се свързва само с Богородица, има и своите предхристиянски корени. Това каза д-р Иглика Мишкова, етнолог от Института по етнология и фолклористика в етнографски музей към БАН.Етнологът обясни, че Мария е старо библейско име.

„Според някои изследователи се вярва ,че името Мария е популярно още от времето на Древен Египет. Сред евреите името Мариам е изключително популярно. Етимологията на това име се свързва с множество предхристиянски образи и различни тълкувания”, посочи д-р Мишкова пред „Фокус”.
Тя уточни, че някои от тях са: обич, прекрасна, постоянство, твърдост. „Самата Богородица се приема като закрилница на семейството, на малките деца и това е свързана и със самата етимология на името. Мария е едно вече познато библейско име, което е наситено с голяма символика и се свързва с Божията майка и добива изключителна силна популярност в целия християнски свят”, добави д-р Мишкова.

Ето още 6 любопитни факта за името Мария:

1. Мария е древноеврейско име, което означава любима.
2. Жените с това име празнуват имен ден на 15 август.
3. Мария е строг човек, но в същото време е много сърдечна.
4. Мариите са чувствителни, особено ако става въпрос за децата им, за които биха пренебрегнали всичко.
5. Жените с това име са грижовни съпруги и прекрасни домакини.
6. Мария може да се превърне в добър учител или лекар.

COMMENTS

WORDPRESS: 0