„Има такъв народ“ се съмнява в честността на изборите

Равнопоставената предизборна кампания е изключително важна, за да бъде следващият парламент реално отражение на волята на българите. Това заяви

Равнопоставената предизборна кампания е изключително важна, за да бъде следващият парламент реално отражение на волята на българите. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 заедно с вицепрезидента Илияна Йотова проведе консултативна среща с представители на ПП „Има такъв народ“.

“Според нас в една демократична държава така трябва да се постъпва и да се водят консултации с най-широк кръг политически представители”, посочи заместник-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Хаджитодоров, като подчерта, че в процеса за честни избори е важно да се чуе всяко мнение. Филип Станев от Изпълнителния съвет на „Има такъв народ“ изрази съмнения за честността на предстоящите избори, заради това, че те ще бъдат организирани от настоящото управление.

Радев подчерта, че в рамките на консултациите трябва да бъде чуто и мнението на извънпарламентарните партии по важните въпроси за предстоящите избори – как да се запази здравето на хората, да се гарантира правото на вот както на българите под карантина, така и на нашите сънародници в чужбина, как да се гарантира надеждност на машинното гласуване и как да има равнопоставена и ефективна предизборна кампания. „Целта е всички заедно – и институции и партии, да търсят най-доброто решение в интерес на българите“, посочи президентът.

По време на срещата беше обсъдена сигурността при машинния вот, както и възможността за предоставяне на възможност за снимане с лични телефони в реално време в изборните секции за постигане на повече прозрачност и доверие в изборния процес. Обща бе позицията, че е важно възможно най-скоро да има яснота за доставката и подготовката на машините за гласуване, както и за здравния протокол за изборите, който правителството все още не е представило.

Представителите на „Има такъв народ“ призоваха организацията на изборите и датата, на която ще се проведат те, да бъдат такива, че максимално да бъде насърчено участието на гражданите във вота. Обсъдена бе възможността за законодателна промяна, с която да се даде възможност и представители извънпарламентарни партии да участват в секционните избирателни комисии, за да могат те да бъдат попълнени в случай на необходимост, а и за постигане по-голяма прозрачност на изборния процес.

Обща бе и позицията, че усилията на всички партии и институции трябва да бъдат обединени, за да се постигне доверие в изборния процес и висока избирателна активност, която да излъчи легитимен парламент.

COMMENTS

WORDPRESS: 0