Икономист твърди, че Брекзитът няма да се състои на практика

Икономистът Владимир Каролев направи кратък анализ на съдбоносните събития във Великобритания и референдума, с който англичани решиха, че искат да се

Икономистът Владимир Каролев направи кратък анализ на съдбоносните събития във Великобритания и референдума, с който англичани решиха, че искат да се разведат с Европейския съюз.

Вижте неговото мнение (без редакторска намеса):

 

„Така, понеже се лее безбрежно много „акъл“, да припомним нещо:
1. Референдумът за ‪#‎Brexit не е обвързващ – както правителството, така и парламентът могат да го игнорират напълно.
2. Излизането от ЕС минава през активиране на член 50 от Лисабонския договор. Но нито в член 50, нито в британските закони, пише кой го активира. Камерън със сигурност няма да поеме риска да го направи собственоръчно.
3. Член 50-ти ще се гласува в Британския парламент и няма да мине – съвсем демократично. Британската електорална система е такава, че поддръжниците на оставането в ЕС имат повече депутати (Лондон и Шотландия пращат непропорционално на гласовете си повече представители).
4. Потенциалът за предсрочни избори също не е особено голям – лондончани, шотландци, ирландци, младежи и малцинства са гласували да останат. А именно това са групите, които вдигат революции. Британците от хобитовите графства в северна Англия няма да тръгнат с автобуси да бутат кабинети.
5. Лейбъристите (левите) във Великобритания вероятно ще изчезнат и ще бъдат заместени от UKIP на Фараж. Той пък ще продължи да громи недемократичността на ЕС с право.
6. Разбира се, доколко демократично е 2%, предимно пенсионери и по-необразовани, да решат съдбата на цялото население на Великобритания за десетилетия напред – никой не може да отговори. Демокрацията има много кусури, но е по-добра от всичко изпробвано. Днес, обаче, имаме проблем с най-големия кусур.
7. Целият този цирк щеше да бъде спестен, ако Гърция беше оставена да излезе от Еврозоната и ако желае – от Европейския Съюз. Хората не сме особено рационални и лесно се поддаваме на емоции, когато взимаме решения. За да вземем относително рационално решение какво ще последва при излизане и при оставане, на нас ни трябват ясни примери и за двете. Гърция можеше, заслужаваше и желаеше да бъде такъв пример. Но очилатите чиновници в Брюксел бяха прекалено високомерни и корумпирани (Grexit щеше да фалира няколко банки, дето им дават пари), за да направят правилното нещо.
8. Ако Великобритания наистина излезе, то това надали ще е в състав „Великобритания“. Шотландия открито заявява, че ще се отцепи и това е правилно – абсурд предимно британски пенсионера да вземат решение, противно на желанията на шотландците. Обединеното кралство ще се свие сериозно и ако не успее да договори благоприянти условия с ЕС и бъде управлявано от някакви популисти, ако финансовият му център се премести в други страни от ЕС,?Великобритания ще се превърне в средно-голяма като население и икономика страна.“

COMMENTS

WORDPRESS: 0