Икономисти предлагат да се въведе минимално заплащане на час

Минималната работна заплата от догодина се увеличава с 50 лева. Въпреки това, в сравнение с останалите страни в Европейския съюз, нивото ѝ ост

Икономисти предлагат да се въведе минимално заплащане на час

Минималната работна заплата от догодина се увеличава с 50 лева. Въпреки това, в сравнение с останалите страни в Европейския съюз, нивото ѝ остава на дъното на класацията.

По данни на Евростат в момента минималното заплащане у нас се равнява на 286 евро. Най-висока е минималната заплата в Люксембург – над 2 хиляди евро. Под 500 евро на месец е минималната заплата в България, Латвия, Румъния и Унгария. Според икономисти страната ни трябва да обмисли възможността минималната заплата да се определя на час.

Вдигането на минималната заплата – един от успехите на правителството

В момента почасовата ставка се изчислява чисто математически като се разделя месечния размер на отработените дни и часове. Ако тези сметки се правят наобратно, се очаква да се увеличат ефективността и производителността на работниците.

„Един човек може да е работил по 8 часа на ден през целия месец и да му се събере една минимална месечна заплата, друг, обаче, може да е работил по 9 часа, по 10 часа. Той събира повече часове, съответно повече минимални часови ставки се сумират и тогава месечната му минимална заплата ще е по-висока”, обясни икономистът Румен Гълъбинов за БТВ.

COMMENTS

WORDPRESS: 0