Измерват мръсните газове от автомобилите

Измерват вредните емисии от изгорелите газове на автомобилите в София. Акцията ще се проведе в петък (7 октомври) от 10.00 часа. Това съобщиха от Асоц

Измерват вредните емисии от изгорелите газове на автомобилите в София. Акцията ще се проведе в петък (7 октомври) от 10.00 часа. Това съобщиха от Асоциация „диабет тип 2”, която заедно Коалиция за климата – България е организатор на проявата.

В акцията ще участват екипи на Отдел „Пътна полиция“-СДВР и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” на входа и изхода на град София при бул. „Ботевградско шосе”.

С газ-анализатори инспекторите ще измерват емисиите отработени газове на движещите се коли, а неизправните превозни средства ще бъдат спирани от движение. Гражданите ще получават и информационни материали за различните източници на замърсяване и вредата, която те нанасят върху нашето здраве.

Целта на акцията е да се насочи общественото внимание и да се започнат реални действия за решаване на проблема с вредните емисии от транспорта, които са основна причина за високите нива на замърсяване на въздуха в градовете.

Акциите за измерване на отработени газове ще продължават регулярно през годината.

Световната здравна организация определи въздуха в страната ни като опасен за здравето на хората. София е на първо място в класацията на Европейската агенция по околна среда за най-замърсена столица в Европа. Броят на преждевременните смъртни случаи в България поради високите нива на замърсяване, варира между 14 000 и 18 000 души годишно. В тази цифра не се включват тежките белодробни заболявания, болестите на сърдечно-съдовата система, на мозъка и на репродуктивната система, които са в резултат или се обострят от качеството на въздуха, който дишаме.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0