Извънредното заседание на Народното събрание се провали, вижте каква заплата ще получат депутатите по време на едномесечната ваканция

Извънредното заседание на Народното събрание претърпя провал, след като при два опита кворум не беше събран. При първия опит се регистрираха 91 народн

Извънредното заседание на Народното събрание претърпя провал, след като при два опита кворум не беше събран. При първия опит се регистрираха 91 народни представители, след което беше дадена 20 минутна почивка.

При втория опит се регистрираха 96 народни представители. Партия ГЕРБ не се яви в пленарна зала за второ гласуване, съобщи bTV.

В дневния ред на извънредното заседание бяха включени три точки – за отмяна на гласуваната едномесечна ваканция на депутатите, за разискване на търговското и икономическо споразумение с Канада, както и дискусия за гласуването на българите в чужбина.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се закани, че партията ще продължи да събира подписи за свикване на извънредно заседание, ако депутатската ваканция не бъде отменена.

 

Вижте каква заплата ще получат депутатите за „ваканцуването“

Депутатите си гласуваха близо месец ваканция до президентските избори на 6 ноември, като обясниха, че Парламентът може да не работи, но не и те, защото комисиите ще заседават. В студиото на „Тази сутрин“ по bTV Мария Цънцарова изчисли, че за това време всеки депутат ще получи 5344 лв.

Как се получава тази сума?

Заплатата на депутатите се формира, като средната месечна заплата в обществения сектор се умножи по 3. В последните три месеца тя е била 975 лв., следователно основната заплата на всеки народен представител, който не отсъства от работа, е 2925 лв.

Председателят на Парламента получава 155% от заплатата на редовия депутат, което е 4534 лв.

Зам.-председателите пък получават 145% от заплатата на народния представител, т.е. 4241 лв.

Депутатите обаче получават и по още 15% от заплатата си за участие в комисия – 439 лв., както и по 30 лв. за всяка година трудов стаж. Така, в минималния случай, един депутат получава месечно 3394 лв. Трябва да се има предвид, че всеки депутат участва поне в две комисии и много малко имат само година стаж.

Освен това всеки народен представител получава и т. нар. безотчетни 2/3, които са в размер от 1950 лв.

Следователно минималната сума, която вземат народните избраници за месец, е 5344 лв.

COMMENTS

WORDPRESS: 0