Изборният кодекс на „Има такъв народ“ мина в правна комисия, но не и партийната субсидия от 1 лев

На първото си редовно заседание Комисията по правни въпроси прие предложенията на "Има такъв народ" за изменение и допълнение на Изборния кодекс

На първото си редовно заседание Комисията по правни въпроси прие предложенията на „Има такъв народ“ за изменение и допълнение на Изборния кодекс,  обедини двата проекта за налагането на мораториум върху решения на Министерски съвет и отхвърли намаляването на партийната субсидия на 1 лв.  

Изборният кодекс

Законопроектът за изменение и допълнение на Изборния кодекс, внесен от Ива Рупчева от „Има такъв народ“, беше приет на първо четене.

Ако той бъде приет и на второ четене, предстои гласуване в пленарна зала. Ако законопроектът събере и подкрепа в пленарната зала, промените в Изборния кодекс ще са факт преди евентуалното провеждане на предсрочни избори.

Останалите законопроекти за изменения на ИК, внесени от Христо Иванов, Мая Манолова, Десислава Атанасова и Николай Хаджигенов, не събраха подкрепа.

Законопроектът на „Има такъв народ“ предвижда да се премине почти изцяло към машинно гласуване, включително и в чужбина. С хартиени бюлетини ще се гласува само в секциите с под 300 избиратели. Законопроектът предвижда още създаване на нова ЦИК и намаляване на броя на членовете ѝ до 15 души, както създаване на отделен избирателен район „Чужбина“ – с възможност за гласуване с преференции. Другите предложения предвиждат видеозаснемане в реално време и премахване на изискването за минимален брой мандати от един избирателен район. Пълният текст на законопроекта може да прочетете тук.

Партийната субсидия няма да е 1 лев

Не беше приет законопроектът за изменение на Закона за политическите партии, внесен от Ива Рупчева от „Има такъв народ“. Той предвиждаше намаляване на партийната субсидия на 1 лев.

Според БСП „демокрацията е скъпа стока“ и трябва да се плаща сега за нея, за да не се плаща по-скъпо на по-късен етап.

Социалистите са на мнение, че при 1 лев субсидия през „задната врата“ в политиката ще влязат олигарси, бизнесмени и мутри.

Мораториумът

Двата проекта за решение за налагане на мораториум върху действия на Министерски съвет бяха приети и обединени.

Първият Проект за решение за налагане на мораториум върху определени действия за Министерския съвет в оставка беше предложен от Корнелия Нинова.

Вторият Проект за решение за налагане на мораториум върху отдаването на концесии, продажбата на държавни и общински болници и назначенията в държавната администрация, регулаторните органи и предприятията с над 50% държавно участие беше предложен от Мая Манолова и Виктория Василева от „Има такъв народ“.

Хамид Хамид от ДПС определи предложението на Мая Манолова като „по-прецизно“. Същата позиция зае и Ива Рупчева от „Има такъв народ“.

Дебатът за това кой проект е по-пълен раздели депутатите в комисията, поради което беше и решено двата текста да бъдат обединени. Последва и гласуване точка по точка – за обединяване в крайна сметка на двата проекта.

Така текстът предвижда мораториум върху предоставянето на концесии, включително определянето на концесионни такси, както и предоставянето на разрешения за търсене и проучване или за проучване на подземни богатства. Освен тези действия се иска забрана и на вземането и предоставянето на държавни заеми по смисъла на Закона за държавния дълг, както и да не се правят промени в състава на органите за управление и контрол на публични предприятия, на държавни болници, както и избор или назначаване на еднолични управителни органи. Забранява се и извършването на разпоредителни сделки с имуществото на държавните болници.

По кои предложения днес беше постигнат консенсус за ИК?

Въвеждане на видеонаблюдение при броенето на гласовете и отчитане на резултатите. Падане на ограниченията за разкриване на секции в чужбина, така че във Великобритания, САЩ и Турция да може да се гласува в повече от 35 секции. Създаване на избирателен район „Чужбина“, който ще дава най-малко шест мандата в парламента и ще предостави възможност на българите зад граница да гласуват с преференции.

Това са предложенията за промени в Изборния кодекс, които събраха консенсус при първото четене в правната комисия.

ГЕРБ против гласуване по пощата

Категорично не подкрепяме гласуване по пощата, заяви председателят на групата на ГЕРБ в парламента Десислава Атанасова. Гласуването по пощата е заложено в проектите на Демократична България и „Има такъв народ“.

Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков пък даже изпитва страх от това предложение: „Страх ме е от дистанционно електронно гласуване. Страх ме е. Истински ме е страх от гласуване по пощата и при състоянието на пощенските услуги в България в момента“, каза Чолаков. От ДПС също са против – заради опасения от по-лесно контролиране на вота.

От Демократична България обясниха, че гласуването по пощата става само след предварителна регистрация и няма как да бъде фалшифицирано, както и че то се използва в много страни от десетилетия без проблеми.

ДПС ще подкрепи видеонаблюдението

Депутатът от ДСП Хамид Хамид заяви, че трябва да бъдат променени онези изборни правила, около които има доста по-широк консенсус и „не променят радикално нито технологията на гласуване, нито политическата система като начин на гласуване“.

Той заяви, че ДПС ще подкрепи видеонаблюдението в съкратения вариант – след приключване на изборния ден и въвеждане на машинен вот.

Хамид се оплака, че на предходните избори машинният вот се е провалил и че той самият не е могъл да гласува с машина.

БСП е „за“ машинно гласуване

Ние сме за машинно гласуване, но ни смущава това по пощата, каза народният представител от БСП Тодор Байчев.

БСП подкрепя предложенията за изборен район в чужбина и за активната регистрация.

„За нас е червена линия и няма да отстъпим – електронното дистанционно гласуване. Другото, с което няма да се съгласим, е мажоритарната система“, каза Байчев.

БСП не подкрепя и свалянето на прага на преференциалния вот.

COMMENTS

WORDPRESS: 0